PROFIL: Trener Kjetil Rekdal.

Tabelltipset: Det ser ikke bra ut for Rekdal og Rosenborg

Redaksjonen

6. april 2023

Eliteserien

Eliteserie-starten nærmer seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sportsbibelens tabelltips fortsetter, og vi nærmer oss de store kanonene i norsk fotball.

Onsdag plasserte vi Vålerenga på 6. plass.

Under kan du lese hvorfor vi tror Rosenborg styrer mot en skuffende sesong.

LES OGSÅ: Dommersjef fyrer løs mot norsk utenlandsproff

Laget:

Vi starter med det første først: Den klart største årsaken til at Rosenborg tok medalje sist sesong var Casper Tengstedt. Dansken var ubegripelig god etter å ha ankommet på sommeren, og RBK snek seg til slutt inn på bronseplass foran Lillestrøm.

Nå er superspissen borte, og det sier seg selv at det praktisk talt er umulig å få en fullverdig erstatter for Tengstedt. Men RBK har forsøkt å finne gull igjen i Oscar Aga og Aron Sadiku – to unge spisser – men som ikke er i nærheten av Tengstedt sitt nivå.

Også Victor Jenssen var en viktig brikke for Kjetil Rekdal på midtbanen som nå også er borte. Han var på lån i 2022 og klubben klarte ikke å få ham på en ny sesong i Eliteserien.

Så må vi også nevne Stefano Vecchia som ikke er på Lerkendal lenger, og RBK vil utvilsomt lide av å miste kreativiteten og målpoengene til svensken.

Vi savner en ordentlig stoppersjef for Rosenborg fra tidligere gullsesonger. I fjor var det en del rusk fra Markus Henriksen som var involvert i noen uheldige situasjoner. Ulrik Yttergård Jensen er hentet inn fra dansk fotball som i hvert fall styrker forsvaret.

På midten savner vi også en klar éner som skal styre showet for Rosenborg. Morten Bjørlo kan være en fin forsterkning for RBK, men en aldrende Skjelbred har passert sin beste tid. Olaus Skarsem er helt OK for «RBK-standard», og man ser antydninger til at de to ungguttene Sverre Nypan (16) og Marius Broholm (18) kan få flere sjanser i år.

Danske Carlo Holse blir en nøkkelspiller for RBK i år og 23-åringen må virkelig være på sitt beste hvis laget skal kjempe i toppen av tabellen.

Rundt Ole Sæter har det stormet i lengre tid, noe som sikkert har vært en slitasje på både ham og klubben. Nå ble han i tillegg skadet i en treningskamp og er ute til mai.

Bakerst har Rosenborg en av ligaens beste målvakter i André Hansen.

LES OGSÅ: STOR KÅRING: Har kåret de 50 beste arenaene i Storbritannia

Klubben:

Trener Kjetil Rekdal er en resultatorientert trener som er god på å mobilisere laget når det gjelder. Er en spesialist i toppkamper, og viste for eksempel taktiske kunstner mot Bodø/Glimt i fjor.

Rekdal er en fargeklatt som bidrar til økt interesse av Eliteserien. God i intervjuer og er en herlig ærlig type som ikke legger noe imellom. Akkurat sånn vi liker det!

Selv om man er skeptiske til årets RBK-utgave, så er det en ressurssterk klubb som nærmest dras mot toppen uansett hva som er status.

På grunn av klubbens økonomiske størrelse kan man aldri utelukke forsterkninger på Lerkendal i sommer dersom det skulle trengs. Et privilegiet få andre har.

Er en av klubbene i Norge som har størst hjemmebanefordel med et storslått Lerkendal og gode hjemmefans, men man kommer ikke unna at entusiasmen har dalt på Lerkendal de siste årene – og det skal ikke mange nederlag til før stemningen kan bli giftig, eller enda verre; likegyldig.

Bekreftede overganger:

INN:
Ísak Snaer Thorvaldsson (Breidablik, Island)
Ulrik Yttergård Jenssen (Nordsjælland, Danmark)
Santeri Väänänen (HJK Helsinki, Finland)
Morten Bjørlo (HamKam)
Jayden Nelson (Toronto FC, Canada)
Oscar Aga (Elfsborg, Sverige)
Agon Sadiku (Honka, Finland)

UT:
Victor Jensen (tilbake til Ajax, Nederland etter lån)
Renzo Giampaoli (tilbake til Boca Juniors, Argentina etter lån)
Magnus Hammerås (lån til Brattvåg ut sesongen)
Pawel Chrupalla (lån til Wisla Plock, Polen ut sesongen)
Casper Tengstedt (Benfica, Portugal)
Mikkel Konradsen Ceïde (lån til Kristiansund ut sesongen)
Dennis Gaustad (Ranheim)
Lasse Qvigstad (lån til Ranheim ut sesongen)
Stefano Vecchia (Malmö FF, Sverige)
Vebjørn Hoff (Lillestrøm)
Rasmus Wiedesheim-Paul (lån til HamKam ut sesongen)

Konklusjon:

Troppen til Rosenborg ser vi ikke på som god nok til å kjempe om medalje.

Det største problemet er mangelen på kreativitet og det å skape sjanser på jevnlig basis. Men også: hvem skal score målene? Aga og Sadiku er ubeskrevne blad som ikke har levert på dette nivået før – og som fortsatt er unge. Sæter sliter med skader, og kan fort forsvinne i sommer.

Cupkampen mot Viking var virkelig en trist skue hvor særdeles lite stemte, og det frykter vi at vil prege kampene deres i Eliteserien også.

Lagets formasjon tilsier at RBK vil være vriene å overliste, men de har for lite kraft og kreativitet fremover til å avgjøre kamper.

Vi legger heller ikke skjul på at i år, som i fjor, er vi preget av hva laget har prestert i treningskampene i vinter. Det har vært langt unna lovende takter, men vi forventer et Rosenborg som hever seg i takt med sesongen.

Slik vi ser det er de nærmere 6. plassen enn lagene foran seg.

LES OGSÅ: VG Sporten legger ned 61 år gammel tradisjon

Sportsbibelens tabelltips 2023

1.
2.
3.
4.
5. Rosenborg
6. Vålerenga
7. Viking
8. Stabæk
9. Strømsgodset
10. Sarpsborg 08
11. Aalesund
12. Odds BK
13. Tromsø IL


14. FK Haugesund


15. Sandefjord
16. HamKam