BAYERN: Harry Kane.

Stor EM-guide: Vil fortsette å herje i Tyskland

Redaksjonen

11. juni 2024

Fotball

Kane-show i vente?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fotball-EM 2024 er bare noen dager unna med åpningskampen Tyskland – Skottland fredag kveld.

Under får du en fullstappet guide om lagene fra hver gruppe, i tillegg til analyser og forhåndstips.

England

Gruppe C:

Landslagssjef: Gareth Southgate

Lagets stjerne: Harry Kane

Beste EM-resultat: 2. plass i 2021

Forventningene er høye til England som alltid regnes som en av favorittene i store mesterskap. Hele landet holder pusten når «Three Lions» reiser til Tyskland på jakt etter sin første EM-tittel.

Blir dette året fotballen skal hjem til England?

England er på papiret det sterkeste laget i gruppen. Både folket og media forventer at de skal havne på førsteplass i gruppen, som også blant mange regnes som den største favoritten til tittelen. Blant annet får man 4.25 i odds hos www.comeon.com på at England løfter trofeet.

Gareth Southgate tok England gjennom kvalifiseringen med imponerende resultater. Laget har vist solid defensiv organisering og en livsfarlig angrepsrekke som truet motstanderne støtt og stadig. Kvalifiseringen endte med førsteplass, ubeseiret med 22 nettkjenninger og kun 4 innslupne mål, noe som taler til fordel når de møter Serbia i åpningskampen.

Det har skjedd mye på spillerfronten til England de siste årene, og Southgate har fått luksusproblemet med å velge blant en rekke nye spillere som har vært formsterke det siste halvåret.

Høyprofilerte spillere som Jack Grealish, James Maddison og Marcus Rashford har alle blitt utelatt fra troppen, til fordel for formspillere som Kobbie Mainoo, Adam Wharton, Ivan Toney og Jarrod Bowen som har fått sin plass i troppen.

Harry Kane, Jude Bellingham, Bukayo Saka og Palmer er blant spillerne som har hatt fantastiske sesonger i klubbene sine og bidratt mye offensivt for sine klubblag. Kane slo rekorden for antall mål i Bundesliga med 36 nettkjenninger denne sesongen og har 8 mål på 8 kamper i kvalifiseringen. Derfor er han naturlig nok en av favorittene til å stikke av med gullstøvelen i EM.

At Kane fortsetter scoringsshowet i Tyskland vil ikke overraske noen. At han blir toppscorer i EM gir 6.40 i odds hos www.comeon.com.

Defensivt stiller de også sterkt med Conor Gallagher som alternativ på midtbanen, som skaper en balanse i laget og gjør mye av grovarbeidet og uredd i dueller. Manchester Citys John Stones gir stabilitet og Kyle Walker har både erfaring og ekstrem toppfart. Spørsmålet er om dette holder hele veien denne gangen. Vi har troen på at dette endelig kan bli England sin tur til å vinne EM.

Hos www.comeon.com får man 15.00 i odds på at England vinner EM samtidig som at Harry Kane blir toppscorer. Et annet interessant spill dersom du har tro på «Three Lions» er at England når finalen til 2.47 i odds.

Danmark

Landslagssjef: Kasper Hjulmand

Lagets stjerne: Christian Eriksen

Beste EM-resultat: Europamester 1992

Det danske landslaget ser nok frem til å bygge videre på sine gode prestasjoner i mesterskap med en semifinale i EM 2020 og en forholdsvis sterk kvalifisering der de endte på førsteplass, selv om de ikke var like dominerende som tidligere.

De endte med samme poengsum som Slovenia, men tok en knepen gruppeseier takket være en 2-1 seier i København.

De vil kjempe om en andreplass i gruppen og kan fort nå langt i turneringen. Nå har de også en stjernespiss i Rasmus Højlund, som scoret syv mål i kvalifiseringen. Alle veteranene er fortsatt med, og Simon Kjær, Kasper Schmeichel og Andreas Christensen vil sørge for stabilitet i de bakre rekkene.

Det er en tøff gruppe med England, Serbia og Slovenia som alle kommer til å være sultne på å vise seg frem. Dette er Danmarks syvende kvalifisering til turneringen og vi tror erfaringen deres i store turneringer, kombinert med en del veteraner som har vært med på leken tidligere, vil utgjøre den lille fordelen som sikrer dem en andreplass i gruppespillet.

Det er et spesialspill på danskene som vi synes ser riktig så spennende ut. Danmark til å bli slått ut i 8-delsfinalen til over to ganger pengene hos www.comeon.com.

Skulle Danmark vise seg å bli nummer to så vil de etter all sannsynlighet møte vertsnasjonen Tyskland i 8-delsfinalen, mens en eventuell 3. plass vil gjøre at de møter vinneren av gruppe E eller F.

Med andre ord en tøff vei kan vente laget til Hjulmand så fremt de ikke blir gruppevinnere.

Det er 3.00 i odds på at Danmark havner blant topp 8.

Slovenia

Landslagssjef: Matjaž Kek

Lagets stjerne: Jan Oblak

Beste EM-resultat: Gruppespill 2000

Den erfarne treneren Matjaž Kek leder et Slovenia som har overrasket stort i kvalifiseringen og er storfornøyd med å ha kvalifisert seg for første gang på 24 år.

De gjorde en god figur i gruppespillet, og endte opp med like mange poeng som Danmark og spilte til og med 1-1 mot Danmark i Ljubljana.

Slovenia har derimot fått en tøff trekning og havnet sammen med England, Danmark og Serbia i gruppespillet. Dette er ikke laget med de største navnene på blokka, og vi forventer at de vil fokusere på å tette igjen bakover, med en defensiv spillestil med vekt på kontringer som må regnes som underdogs i samtlige tre kamper.

Med en verdensklasses keeper som Jan Oblak i mål og Leipzigs 20 år gamle vidunderbarn, Benjamin Šeško, som scoret fem mål og to assists på ni kvalifiseringskamper, kan de bli en tøff nøtt å knekke for samtlige lag.

Vi tror likevel ikke på noe stort resultat og sannsynligvis vil de ende opp på en 4. plass i gruppen.

Det gis pene 1.57 i odds på at Slovenia ryker ut i gruppespillet hos www.comeon.com.

Serbia

Landslagssjef: Dragan Stojkovic

Lagets stjerne: Dusan Vlahovic

Beste EM-resultat: Semifinale 1960 (Jugoslavia)

Det er 24 år siden sist Serbia kvalifiserte seg til EM. Selv om gruppen på papiret var en av de mer overkommelige, møtte de på en del problemer med å sikre andreplassen bak Ungarn.

Den serbiske fotballegenden Dragan Stojkovic leder Serbia, men har fått blandet støtte i hjemlandet og flere har stilt spørsmål ved de taktiske vurderingene hans, blant annet med å bruke tre forsvarsspillere i forsvarsrekken.

Serbias hovedstyrke offensivt er en sterk kombinasjon av fysikk og hodestyrke med angrepsspillere som Mitrovic og Vlahovic på topp, kombinert med dødballeksperter som Dusan Tadic og Filip Kostic. Det utgjør en konstant trussel for motstanderne, men dersom det ikke lykkes kan det fort bli tøft å omstille seg og få overtaket mot tøffe motstandere i gruppen.

Sergej-Milinkovic Savic er en midtbanegigant med et godt langskudd og god pasningsfot samt styrke og gode defensive kvaliteter. På mange måter lagets hjerte og blir blant de viktigste spillerne på midtbanen. Med støtte fra Nemanja Gudelj kan det sørge for god stabilitet på midtbanen.

Defensivt har de hatt noen utfordringer, og slapp inn over ett mål i gjennomsnitt per kamp i kvalifiseringen, noe som betyr at de gir rom for offensive motstandere, noe som også var et problem under forrige VM.

Serbia har mye kvalitet innad i laget og klarer dette laget å vise samhold og få en god start på EM, kan de ha noe spennende på gang og også bli en potensiell underdog til å ta seg et stykke i turneringen?

Dersom du har tro på Serbia tilbyr www.comeon.com 2.14 i odds på at Serbia ender topp 2 i gruppen.

Men et mer interessant spill er at Serbia ender på 2. plass bak England. Det gir 3.75 i odds.

Langskudd: Det er 45.00 i odds på at den brennhete storscoreren Aleksandar Mitrovic blir toppscorer i EM. Mitrovic står med 58 mål på 91 landskamper. Spisskollega Dusan Vlahovic har lik odds for å bli toppscorer.

Hvem vinner gruppen?

England: 1.38
Danmark: 5.00
Serbia: 8.90
Slovenia: 12.00

Odds er hentet fra www.comeon.com.

Slik spilles kampene i gruppe C:

16.juni – 18.00: Slovenia – Danmark
16.juni – 21.00: Serbia – England
20.juni – 15:00: Slovenia – Serbia
20.juni – 18.00: Danmark – England
25.juni – 21.00: England – Slovenia
25.juni – 21.00: Danmark – Serbia