STOR KARRIERE: Pablo Zabaleta fra tiden i City. Nå jobber han med Albanias landslag.

Stor EM-guide: Tidligere City-stjerne kan sjokkere i EM

Redaksjonen

11. juni 2024

Fotball

Har imponert stort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fotball-EM 2024 er bare noen dager unna med åpningskampen Tyskland – Skottland fredag kveld.

Under får du en fullstappet guide om lagene fra hver gruppe, i tillegg til analyser og forhåndstips.

Gruppe B

Spania

Landslagssjef: Luis de la Fuente

Lagets stjerne: Rodri

Beste EM resultat: EM vinnere 1964, 2008, 2012

«La Roja» reiser til Tyskland for å vinne sitt fjerde EM og slå rekorden for antall EM-pokaler i premieskapet. Etter å ha blitt slått ut av Marokko i VM 2022 er denne gangen blant favorittene til å gå hele veien.

Spanjolene kvalifiserte seg med syv seire av åtte, der den eneste overraskelsen var et sjokktap borte mot Skottland. Nettkjenningene kom likevel på løpende bånd, med 25 scoringer på åtte kamper.

Luis de la Fuente har vært ungdomstrener for samtlige spillere han nå skal lede ut i kamp, og kjenner godt til styrkene og svakhetene deres, som kan regnes som en stor fordel.

Selv om midtbanen ikke oser av samme klasse som da Xavi, Iniesta og Busquets herjet på midten, har de fortsatt en solid midtbane. Laget ledet statistikken med mest ballbesittelse, størst pasningsnøyaktighet og flest pasninger i kvalifiseringen.

Rodri blir midtpunktet for laget, og vil trolig diktere tempoet sammen med Pedri. Et teknisk godt lag som også har Dani Olmo, Fabian Ruiz og Aleix Garcia som gir dem en god bredde rent kvalitetsmessig.

På papiret er derimot forsvaret noe mer ustabilt med Aymeric Laporte, som til daglig spiller i Saudi Arabia med Robin Le Normand som trolig blir makkeren hans. Det skal sies at laget kun slapp inn 5 mål på 8 kamper, som fortsatt virker lovende. Samtidig har de gode backer som Carvajal som er et arbeidsjern defensivt, men også er med og truer offensivt fra kanten.

På topp vil de avhenge av Morata som har en god historikk i store mesterskap, med totalt 34 mål på 71 kamper på landslaget, mens han hadde 4 mål på 6 kamper i kvalifiseringen. Dette blir muligens hans siste mesterskap, og det er sannsynlig at han vil være enda mer sugen på å vise seg frem.

Spanjolene har også et av Europas største talenter i 16-årige Lamine Yamal, som allerede har rukket å vise seg frem for Barcelona med 34 kamper denne sesongen. En uredd spiller som kan skape mye trøbbel offensivt for motstanderne.

De vil sannsynligvis fortsette med å holde mye på ballen, men spørsmålet er om de klarer å komme til sjansene de trenger for å skape uttelling. Motstanderne vil spille mer forsiktig og defensivt, og mye avhenger av at Morata & Co. leverer offensivt og ikke sløser med sjansene.

Laget er ikke like stjernepreget som tidligere, men stiller med mange unge talenter som ønsker å vise seg frem på den store scenen.

Vi holder Spania som gruppevinnere, men hvis vi skal gå for et nokså offensivt tips tror vi at Spania ryker ut allerede i kvartfinalen som potensielt møter Tyskland hvis begge blir gruppevinnere og tar seg videre fra 8 delsfinalen.

Man får 3.75 i odds hos www.comeon.com på at Spania ryker ut i kvartfinalen, som potensielt kan vise seg å være et riktig godt spill.

Dersom du har tro på Spania gir www.comeon.com 4.50 i odds på at Spania når finalen.

Kroatia

Landslagssjef: Zlatko Dalić

Lagets stjerne: Luka Modric

Beste EM-resultat: Kvartfinale 1996, 2008

Kroatia har vist seg å ha litt av en gullgenerasjon det siste tiåret hvor Zlatko Dalić har klart å føre den lille nasjonen fra Balkan til sølvplass og bronseplass på de seneste to VM.

Kroatene har vist at de er et mesterskap lag med enorme kvaliteter, spesielt på midtbanen som har x-faktoren til å gå langt nok en gang.

Zlato Dalić har bygget opp et lag med en enorm vinnerkultur der laget utallige ganger kommer tilbake etter å ligge under noe som ikke kan anses som noen tilfeldighet lenger hvor resultatene deres taler for seg selv.

Fotballmagikeren Luka Modric er trolig inne i sitt siste mesterskap som har styrt midtbanen til Kroatia til mange suksesshistorier de siste årene.

Til tross for at dette nok er den siste dansen for Modric er det mange andre dyktige spillere på Kroatia, blant disse finner vi forsvarsspilleren Josko Gvardiol som har hatt en fantastisk sesong for Manchester City, og ikke minst Mateo Kovacic.

Den gledelige nyheten er også at Ivan Perisic ser ut til å rekke EM etter å ha kjempet mot klokken etter å ha vært ute med en skade i lang tid, men har vist lovende tendenser i oppkjøringen til EM.

Selv om de fleste bettingselskap undervurderer Kroatia hvor man får 40 i odds hos www.comeon.com på at de vinner EM, så er det likevel mye rutine og et lag som kommer til å ha mange supportere i ryggen når de møter Spania til åpningskampen i Berlin.

Det store spørsmålet er hvem er det som skal score målene for Kroatia?

Ante Budimir har vært i god form denne sesongen som kan vise seg å bli en joker selv om Osasuna spilleren aldri helt har funnet seg til rette på landslaget hvor Bruno Petkovic har vært førstevalget på spissplassen.

Kroatia har rutinen som kreves i mesterskaps sammenheng og ikke minst x faktoren til å lykkes mot de antatt beste lagene noe de har bevist en rekke ganger.

Åpningskampen mot Spania kommer til å bli viktig og her tror vi begge lag lever fint med uavgjort ettersom årets EM kan vise seg å bli mer taktisk i form av resultater siden de beste treerne også avanserer videre.

Vårt tips: Kroatia – Spania ender med uavgjort. Hos www.comeon.com. får man 3.60 i odds på poengdeling i storkampen.

Italia

Landslagssjef: Luciano Spalletti

Lagets stjerne: Nicolò Barella

Beste EM-resultat: EM vinnere 1968, 2020

De regjerende europamesterne Italia kommer til EM med mål om å forsvare tittelen fra EM 2020, etter at de slo England i finalen på Wembley.

Fasiten på kvalifiseringen til sommerens EM, ble en andreplass bak England i sin gruppe, med fire seire, to uavgjorte og to tap, totalt 14 av 28 poeng i gruppespillet. De andre lagene i gruppen var Ukraina, Nord-Makedonia og Malta.

De unngikk playoff i siste kampen med et uavgjortresultat mot Ukraina.

Italia er et mesterskapslag som alltid gir det lille ekstra og blør for drakten i store turneringer. Derfor forventer vi at de gir det lille ekstra også denne gangen selv om deres prestasjoner har vært veldig varierende i kvalifiseringene de siste årene.

I årets EM vil ikke autoriteten og erfaringen til Chiellini og Bonucci være å se i de bakre rekkene, men heller spillere som Giovanni Di Lorenzo og Alessandro Bastoni og Federico Dimarco som begge vant Scudetto med Inter og regnes som viktige brikker i forsvaret. Alessandro Buongiorno tar trolig plassen til den skadde veteranen Acerbi.

Midtbanen er preget av spillere som spiller på de beste klubbene i Italia. På midtbanen forventes Jorginho å være sentral, med spillere som Davide Frattesi, Bryan Cristante, Nicolò Fagioli mens Nicolò Barella vil stå for det offensive.

Italia har ikke det store utvalget av klassespillere som de hadde tidligere. På mange måter vil mye avhenge av hvor godt den talentfulle spilleren Mateui Retegui og Gianluca Scammaca leverer på topp.

Det kan uansett bli vanskelig for Italia å sikre seg førsteplassen i «dødens gruppe» med Spania og Kroatia som begge sikter seg mot førsteplassen, men vi tror en tredjeplass er realistisk for Azzurri.

Dersom italia når sin andre finale på rad får du hele 7.00 i odds hos www.comeon.com.

Albania

Landslagssjef: Sylvinho

Lagets stjerne: Elseid Hysaj

Beste EM-resultat: EM-kvalifisering i 2016

Albania er underdogs i gruppen, og den tidligere fotballspilleren Sylvinho leder Albania i sin andre store turnering siden EM i 2016. Og i trenerteamet hans Sylvinho litt av en profil med seg i Premier League-vinner Pablo Zabaleta, og brasilianske Doriva i støtteapparatet.

Kan Sylvinho og Zabaleta fortsette å overraske?

Albania endte på en overbevisende førsteplass i kvalifiseringen foran Tsjekkia og Polen. Likevel blir det vanskelig for Albania i gruppen, til tross for at de imponerte i kvalifiseringen, siden de møter tre lag av enorm kvalitet som alle har x-faktoren til å nå langt i EM.

Det positive er at de er solide defensivt, godt organisert og godt drillet for å frustrere motstanderne. De har vist seg å være kapable i forsvar med kun 4 innslupne mål i kvalifiseringen. Forsvaret er ledet av Atalanta-profilen Berat Djimsiti og andre Serie-A spillere som Elseid Hysaj, mens Inter Milans Kristjan Asllani styrer skuta fra midtbanen.

Fremover kan det bli noe mer utfordrende, men kun 12 mål i kvalifiseringen som er det laveste antallet mål for en gruppevinner. Sylvinho gjorde noen justeringer i angrep og byttet ut to spisser og erstattet dem med Armando Broja som til daglig spiller i Chelsea i håp om at det skal løsne fremover.

Et annet håp om å skape problemer offensivt er Jasir Asani som noterte seg for 3 mål og 2 assists i kvalifiseringen. Samt Rey Manaj med 18 mål denne sesongen i den Tyrkiske superligaen.

Albania spiller uten press og med god defensiv organisering kan de skape problemer for storlagene, hvis det i tillegg løsner fremover kan de fort få storlagene til å avgi poeng.

Vi tror de blir tøff nøtt å knekke, men at det ikke holder til noe mer enn en 4. plass i dødens gruppe.

Albania skal ut mot Italia i åpningskampen og her er det et spill som skiller seg ut ved første øyekast som er under 2.5 mål i kampen. Det gir 1.80 i odds hos www.comeon.com.

Vi forventer en forsiktig åpning i det som kan vise seg å bli den viktigste kampen for begge lag hvor poengtap kan bli skjebne avgjørende tatt i betraktning at tredjeplassen også kan nærmest garantere avansement med 4 poeng.

Albania lugger det for offensivt og de skal få det tøft med å score på italienerne hvor vi anser et underspill som det beste spillet til pene 1.79 i odds hos www.comeon.com.

Hvem vinner gruppen?

Spania: 1.78
Italia: 3.00
Kroatia: 5.00
Albania: 25.00

Oddsen er levert av www.comeon.com.

Slik spilles kampene i Gruppe B:

15. juni: Spania vs Kroatia (Berlin, 18:00)
15. juni: Italia vs Albania (Dortmund, 21:00)
19. juni: Kroatia vs Albania (Hamburg, 15:00)
20. juni: Spania vs Italia (Gelsenkirchen, 21:00)
24. juni: Kroatia vs Italia (Leipzig, 21:00)
24. juni: Albania vs Spania (Düsseldorf, 21:00)