STJERNESPEKKKET: Real Madrid før Champions League-finalen mot Borussia Dortmund.

Har ikke tatt med Real Madrid-stjerne til EM: – Galskap

Redaksjonen

13. juni 2024

Fotball

Ekstrem avgjørelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fotball-EM 2024 er bare én dag unna med åpningskampen Tyskland – Skottland fredag kveld.

Under får du en fullstappet guide om lagene fra hver gruppe, i tillegg til analyser og forhåndstips.

Gruppe E

Belgia

Landslagssjef: Domenico Tedesco

Lagets stjerne: Kevin De Bruyne

Beste EM-resultat: Sølv 1980

Belgia har nådd kvartfinalen i de to siste EM-sluttspillene, men klarte ikke å komme videre fra gruppespillet i VM 2022.

Nå er det landslagssjef Domenico Tedesco som skal lede Belgia i et mesterskap, og tyskeren har skapt et langt mer fremoverrettet og direkte Belgia som bryr seg mindre om ballbesittelse for enhver pris.

Den store snakkisen er at keeperstjernen Thibaut Courtois ikke er med i EM-troppen. Courtois har vært ute nesten hele sesongen på grunn av en korsbåndsskade, men var tilbake i Champions League-finalen forrige helg.

Utelukkelsen skyldes trolig også en krangel mellom ham og Tedesco som skjedde sist sommer.

Belgias keepertrio er Matz Sels, Thomas Kaminski og Koen Casteels som til sammen har 17 landskamper mellom seg. Nivået deres er heller ikke i nærheten av Courtois sitt, så det er utvilsomt en ekstrem avgjørelse, ja, galskap kan man kalle det, av Tedesco om å ikke ta med en av verdens beste keepere.

I tillegg til keeperplassen er ikke Belgias forsvarsledd noe å la seg nevneverdig skremme av. Stopperparet blir trolig Jan Vertonghen på 37 år, som spiller sin fotball i belgisk liga, og Wout Faes som har tilbrakt sesongen i Championship med Leicester.

Midtbanen har flere spennende profiler med lederstjernen Kevin De Bruyne. Manchester City-profilen kommer full av energi etter å ha gått skadet store deler av Premier League-sesongen. Sånn sett stiller han fulladet, i motsetning til tidligere turneringer med Belgia hvor han trolig var mer sliten etter en lang sesong.

Charles De Ketelaere har gjenopplivet karrieren i Atalanta, og Jérémy Doku er noe av det mest ekstreme man finner der ute. City-kanten har vanvittig hurtighet og enorme dribleferdigheter – han er helt enkelt et angrep alene i dette mesterskapet.

Ellers har man kvalitetsspillere i Youri Tielemans, Amadou Onana, Leandro Trossard, Yannick Carrasco og Axel Witsel. Det finnes også spennende outsidere i fremadstormende Johan Bakayoko og måltyven Lois Openda. 

Romelu Lukaku er frontmannen og kraftspissen som kommer stinn av selvtillit. Banket inn mål på bestilling i kvalifiseringen og har hatt en god sesong med Roma. Det er for øvrig 17.45 i odds hos www.comeon.com på at han blir toppscorer i EM. Verdt å nevne at Lukaku tar straffesparkene for Belgia.

«De røde djevlene» var overlegne i en noe svak kvalikgruppe og gikk ubeseiret på ferden til EM. De har også vært heldige med EM-gruppen og er definitivt en outsider til å gå hele veien. Belgia har 17.00 i odds hos www.comeon.com til å vinne mesterskapet.

Etter flere mesterskap med alle lysene rettet mot seg, stiller de langt mer som outsidere i år. Det må være en utrolig befriende følelse for spillerne, og er noe som definitivt kan slå positivt ut.

Det er 3.25 i odds hos www.comeon.com på at Belgia når semifinale, noe som også et spennende tips.

Ukraina

Landslagssjef: Serhij Rebrov

Lagets stjerne: Artem Dovbyk

Beste EM-resultat: Kvartfinale 2020

Måtte gjennom to kvalifiseringskamper for å nå EM, og det ble høydramatisk mot Åge Hareides Island da ukrainerne snudde kampen fra 0-1 til 2-1.

Første kvalikkamp endte med 2-1 mot Bosnia-Hercegovina, og Ukraina er klare for sin fjerde opptreden på rad i EM.

Belgia er stor favoritt til å vinne gruppen, men det er noe med dette Ukraina-laget som kjemper for mer enn bare tre poeng. Landslagssjef Serhij Rebrov har skapt et lojalt og samkjørt kollektiv som spiller på fart og sterke individuelle ferdigheter.

Ukraina har mange spillere som holder til i europeiske toppklubber, og flere av dem kommer fra fantastiske sesonger. Spesielt spissen Artem Dovbyk, som sto for en av fotball-Europas største bragder denne sesongen ved å bli toppscorer i LaLiga og samtidig skyte Girona til Champions League.

Hos www.comeon.com er det 2.00 i odds på at Dovbyk blir toppscorer for Ukraina i EM.

Angrepet byr på flere raske strenger i Chelseas Mykhajlo Mudryk og Girona-vingen Viktor Tsygankov. Midtbanen blir trolig styrt av den svært solide duoen i kaptein Oleksandr Zinchenko og Taras Stepanenko. En personlig favoritt hos oss er Ruslan Malinovskyi som vi håper kan få ut det beste i seg. En enorm venstreslegge.

I tillegg til kvalitet på banen så kjemper dette mannskapet for noe langt mer. Mens landslaget spiller fotballkamper, så kriger landsmennene ved fronten for å forsvare seg mot Russland. Både landslagssjef Rebrov og spillerne har ved flere anledninger understreket hvor mye motivasjon de henter fra det å representere Ukraina som kjemper for landets eksistens.

Man skal aldri undervurdere kraften av suksess på den internasjonale scene. Ukraina kan overraske, og vi tror de går videre fra gruppen.

Vårt tips: 3.25 på at gruppe E ender med Belgia på 1. plass og Ukraina på 2. plass, hos www.comeon.com.

Romania

Landslagssjef: Edward Iordănescu

Lagets stjerne: Radu Dragusin

Beste EM-resultat: Kvartfinale 2000

Romania overrasket flere da de gikk ubeseiret gjennom kvalikgruppen og vant foran Sveits. Romania slo til med seks seire og fire uavgjort.

Lagets store styrke er den defensive tryggheten, og det har landslagssjef Edward Iordănescu ved flere anledninger understreket at de vil fortsette med for å utjevne forskjellene i EM.

Romania sin storhetstid var på slutten av 90-tallet med den store stjernen Gheorge Hagi som sjarmerte under VM i 1994 og EM i 2000. Denne Romania-utgaven spiller på en annen måte.

I forsvaret finner man lagets beste spiller i Tottenhams Radu Dragusin. 22-åringen ble også kåret til årets spiller i Romania for 2023 og er den eneste spilleren av høy, internasjonal klasse.

Andre spillere som må trekkes frem er kreative Ianis Hagi, Nicolae Stanciu, Razvan Marin og spissen George Puscas som er nødt til vise seg fra sin beste side dersom Romanoa skal ha sjans.

Stiller trolig i en 4-2-3-1-formasjon med stort fokus på det defensive. I kvalifiseringen slapp Romania inn kun 5 mål på 10 kamper.

Vårt tips: Åpningskampen mellom Romania og Ukraina – Begge lag scorer: Nei, til 1.77 i odds hos www.comeon.com.

Slovakia

Landslagssjef: Francesco Calzona

Lagets stjerne: Milan Skriniar

Beste EM-resultat: Gruppespillet 2020

Slovakia har på imponerende vis kvalifisert seg til EM for tredje gang på rad. Kvalifiserte seg direkte etter kun å ha tapt mot Portugal og sluppet inn 8 mål på 10 kamper.

Laget ledes av italieneren Francesco Calzona, som på et tidspunkt også var hovedtrener for Napoli da Walter Mazzarri fikk sparken.

Bakerst har de en solid matchvinner i Newcastle-keeper Martin Dúbravka, som fikk rikelig med spilletid i Premier League denne sesongen. Forsvaret ledes av PSG-stjernen Milan Skriniar som også er et våpen på offensiv dødball.

Midtbanen har flere profiler med krigerne Juraj Kucka, Ondrej Duda og Stanislav Lobotka som trolig utgjør en trio sentralt i banen.

Slovakia har havnet i den enkleste gruppen, og det kan fort bli vidåpent bak Belgia. Kjemper trolig mot Romania om 3. plassen, men har alle muligheter til å overraske og gå videre som enten toer eller beste treer.

Slovakia og Romania møtes i den siste gruppespillskampen, noe som trolig vil være en helt avgjørende kamp for begge lag.

Langskudd: Midtstopperkjempen Skriniar er et våpen på offensiv dødball og kan fort score et par mål med litt flyt. Det er 23.00 i odds hos www.comeon.com at han blir toppscorer for Slovakia i EM. På et lag som fort ikke vil score så mange mål, er det et interessant spill å ha i tankene.

Hvem vinner gruppen?

Belgia: 1.43
Ukraina: 5.10
Romania: 7.40
Slovakia: 11.25

Odds er hentet fra www.comeon.com.

Slik spilles kampene i Gruppe E:

17. juni: Romania – Ukraine (München, 15:00)
17. juni: Belgium – Slovakia (Frankfurt, 18:00)
21. juni: Slovakia – Ukraine (Düsseldorf, 15:00)
22. juni: Belgium – Romania (Köln, 21:00)
26. juni: Slovakia – Romania (Frankfurt, 18:00)
26. juni: Ukraine – Belgium (Stuttgart, 18:00)