FRANKRIKE: Kylian Mbappé.

Stor EM-guide: Mot gigantoppgjør for Mbappé semifinalen

Redaksjonen

12. juni 2024

Fotball

Superstjernen er klar for EM.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fotball-EM 2024 er bare noen dager unna med åpningskampen Tyskland – Skottland fredag kveld.

Under får du en fullstappet guide om lagene fra hver gruppe, i tillegg til analyser og forhåndstips.

Gruppe D

Frankrike

Landslagssjef: Didier Deschamps

Lagets stjerne: Kylian Mbappé

Beste EM-resultat: Vinner 1984, 2000

Som vanlig er det et enormt stjernegalleri som Frankrike kan skilte med i det kommende mesterskapet. Det vises også på merittlisten til de foregående turneringene hvor franskmennene har vært helt i toppen. De tok sølv under VM i Qatar i 2022, de ble verdensmestere i Russland 2018 og tok sølvmedalje på hjemmebane i EM 2016.

«Les Bleus» er en av de aller største favorittene til å vinne årets EM, men Frankrike har hatt bedre tropper tidligere.

Bakover er det ikke like solid som det har vært, men Arsenal-stopper William Saliba er et kvalitetsstempel få andre kan vise til. Om det blir Ibrahima Konaté eller Dayot Upamecano som blir makkeren til Saliba er usikkert, men sistnevnte har ikke hatt noen god sesong i Bayern München. Keeperplassen vitner også om større tider tidligere med Mike Maignan, Alphonse Areola og Brice Samba som de utvalgte.

Har en av de beste venstrebackene i Europa med Theo Hernandez som til vanlig har egen motorvei på flanken. Midtbanen dekkes av solide Aurélien Tchouaméni og Adrien Rabiot. Rabiot har vært en av landslagssjef Deschamps viktigste bidragsytere de siste årene.

Han har aldri scoret i et EM, men Mbappé er favoritt til å bli toppscorer i mesterskapet. Den ferske Real Madrid-stjernen har 5.50 i odds (hentet fra www.comeon.com) til å bli toppscorer.

Men Frankrike kan også vise til en ekstrem bredde av angripere. Ved siden av den ferske Real Madrid-stjernen finner vi Antoine Griezmann, Ousmane Dembele og Olivier Giroud, som er mestscorende i Frankrikes historie.

Når man plusser på Randal Kolo Muani, Marcus Thuram, Bradley Barcola og Kingsley Coman så er det liten tvil om at Frankrike har alle muligheter til å score en haug med mål.

I den anledning finner man 4.50 i odds hos www.comeon.com på at Frankrike blir laget som scorer flest mål i EM.

Det er duket for et gigantoppgjør i semifinalen dersom resultatene går som forventet.

Hvis England vinner gruppe C, så går de inn på Frankrike sin side av turneringstreet og styrer dermed mot et semifinale-oppgjør mot «Les Bleus». England har som vanlig en tendens til å være dominerende helt til de møter elite-motstand – og hos www.comeon.com er det 11.75 i odd på at det blir Frankrike-Tyskland i finalen, noe som er et spennende spill.

Nederland

Landslagssjef: Ronald Koeman

Lagets stjerne: Virgil van Dijk

Beste EM-resultat: Vinner 1988

Endte på en 2. plass i kvaliken bak suverene Frankrike. Ronald Koeman er inne i sin andre periode som landslagssjef for «Oranje», etter å ha vunnet turneringen som spiller i 1988. Han ledet også Nederland til UEFA Nations League-finalen 2019 og tredjeplass i samme turnering sommeren 2023.

Det er bakover Nederland er soleklart sterkest. Har variert mellom 3-4-2-1 og 4-3-3 i kvaliken, hvor Nederland fremsto mer og mer solide utover.

Har en verdensklasse-trio på stopperplass i Virgil van Dijk, Nathan Aké og Stefan de Vrij som representerer duellstyrke, lederskap og vinnermentalitet. Har i tillegg hurtigtoget Mickey van de Ven som tok Premier League med storm i sin første sesong med Tottenham.

Langskudd: Virgil van Dijk er livsfarlig på offensiv dødball, i tillegg er Liverpool-stopperen høyaktuell for å ta straffene til Nederland. Det er 19.00 i odds hos www.comeon.com på at van Dijk blir Nederlands toppscorer i EM. Han scoret nylig mot Island og kommer i solid form inn mot mesterskapet.

I løpet av de siste dagene har Nederland fått to kraftige smeller i at både Frenkie de Jong og Teun Koopmeiners mister EM. Begge to var ventet å ha sentrale roller i laget.

Nederland har likevel noen utrolig interessante spillere, spesielt i Bayer Leverkusens Jeremie Frimpong som har hatt en kanonsesong på klubblaget. Fortsetter han i samme sporet kan han være en joker til å bli Nederlands fremste målscorer i turneringen. Det er hele 17.00 i odds på at Frimpong blir toppscorer for Nederland.

I tillegg har man formspilleren Xavi Simons som kan få en stor turnering.

Nederland mangler en stjernespiss som garanterer scoringer, men det blir klubbløse Memphis Depay som skal lede an på topp. Depay er en kraftpakke, men som sjeldent leverer scoringer på løpende bånd. Det er 4.30 i odds hos www.comeon.com på at Depay vil bli Nederlands toppscorer i EM, noe som tross alt er ganske bra betalt.

«Oranje» har de siste årene nærmest skapt en underdog-mentalitet og er i en gruppe hvor det er mulighet å skaffe seg selvtillit tidlig. Det har gått 16 år siden sist det nederlandske laget tok seg til kvartfinalen i EM, men dersom det løsner offensivt for Nederland vil de bli farlige og helt klart et lag å regne med.

Nederland har 2.37 i odds hos www.comeon.com på at de ender topp 8.

Østerrike

Landslagssjef: Ralf Rangnick

Lagets stjerne: Marcel Sabitzer

Beste EM-resultat: 16-delsfinale 2020

Ganske sjokkerende at det er landslagssjef Ralf Rangnick som omtrent er det mest omtalte navnet hos Østerrike det siste halvåret.

Etter å ha forlatt Manchester United har han revitalisert Østerrike og gjort dem til et robust og vanskelig lag å møte. I tillegg avslo han tilbudet om å bli ny hovedtrener for Bayern München, og Østerrike slipper dermed det endeløse Bayern-fokuset mot egen trener i sommer.

Det endte med 6-1-1 i kvaliken, men Østerrike har fått mye dårlige nyheter inn mot EM. Først og fremst er deres beste spiller David Alaba ute med skade. I tillegg har førstekeeper Alexander Schlager og Xaver Schlager også måttet melde forfall.

Østerrike spiller en aggressiv fotball med høyt press og direkte stil. Har stjernespilleren Marko Arnautovic på topp som alltid er en fryd å se på når det først klaffer og han finner flyten. Går det motsatt vei er han en person trolig ingen ønsker å være i nærheten av. En stor styrke for Østerrike er at de største profilene alltid leverer på landslaget.

Sammen med Arnautovic, er det flere sentrale brikker i Christoph Baumgartner, Florian Grillitsch, Konrad Laimer, Marcel Sabitzer og Michael Gregoritsch som alltid gir det de har med flagget på brystet.

Østerrike vil nok kjempe med Polen om 3. plassen i gruppen, men de vil ikke gi seg uten hard kamp. Www.comeon.com gir 7.00 i odds på at gruppen ender med Frankrike på 1. plass og Østerrike på 2. plass. Det er 3.50 i odds på at Østerrike når kvartfinalen.

Laget scoret 2.13 mål i snitt i kvaliken.

Polen

Landslagssjef: Michal Probierz

Lagets stjerne: Robert Lewandowski

Beste EM-resultat: Kvartfinale 2016

Polen kom seg til EM på det mest dramatiske vis etter å ha slått Wales på straffekonk i Cardiff.

Det var en fryktelig tung og vanskelig kvalifisering for polakkene som måtte slite hardt for å nå EM i Tyskland.

Polen endte på en skuffende tredjeplass bak Albania og Tsjekkia og måtte ta Nations League som hjelp hvor de slo ut Finland og Wales på veien.

Det polske forbundet fikk nok underveis og sparket Fernando Santos mot slutten av kvaliken og skjøv U21-landslagstrener Michal Probierz opp et hakk. Det utgjorde fort forskjellen og Probierz ledet omsider Polen til deres femte mesterskap på rad.

Har stadig FC Barcelona-spiss Robert Lewandowski som sin store lederstjerne, og superspissen elsker å spille for landslaget. Selv om alderen begynner å ta ham er han fortsatt en en komplett midtspiss som blomstrer for Polen under mesterskap. Polakkene er åpenbart avhengige av at Lewandowski presterer, men det spørs hvor mye de kan hjelpe 35-åringen på topp. www.comeon.com gir hele 55.00 i odds på at Lewndowski blir toppscorer i EM.

Polen har hatt langt sterkere tropp tidligere, men det er et par andre sterke kort som er verdt å peke ut: Den pålitelige målvakten Wojciech Szczęsny leverer alltid godt for Polen og er for øvrig meget sterk på straffer. Midtbanespiller Sebastian Szymański er også ferdig med en fantastisk sesong for Fenerbahce.

Et stort slag i fleisen er at Juventus-spissen Arkadiusz Milik pådro seg en kneskade i siste treningskamp før EM og mister mesterskapet for Polen.

Det beste Polen kan håpe på er å sikre 3. plassen foran Østerrike og potensielt avansere som en av de beste treerne. Men det er en svak tropp Polen stiller med, og det er ventet at Nederland og Frankrike tar de fleste poengene i denne gruppen. Vi ser på det som usannsynlig at Polen går videre.

Vårt tips: Polen ryker ut i gruppespillet til 1.57 i odds hos www.comeon.com.

Hvem vinner gruppen?

Frankrike: 1.55
Nederland: 3.80
Østerrike: 8.80
Polen: 11.25

Odds er hentet fra www.comeon.com.

Slik spilles kampene i Gruppe D:

16. juni: Polen – Nederland (Hamburg, 15:00)
17. juni: Østerrike – France (Düsseldorf, 21:00)
21. juni: Polen – Østerrike (Berlin, 18:00)
21. juni: Nederland – Frankrike (Leipzig, 21:00)
25. juni: Nederland – Østerrike (Berlin, 18:00)
25. juni: Frankrike – Polen (Dortmund, 18:00)