GOD: Stabæks Yaw Ihle Amankwah.

Eliteserie-kapteinen med varsko: – Det er å be om trøbbel!

Redaksjonen

26. mars 2021

EliteserienFotball

Nyhetsvarsel | Sportsbibelen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyhetsvarsel | Sportsbibelen

Stabæk-kaptein Yaw Amankwah mener det er altfor tidlig å begynne med treningskamper hvis det åpnes opp for det i april. Han får støtte av idrettsprofessor.

Klubbene i Viken får ikke begynne med fellestreninger før 12. april. Det samme gjelder lag i Bodø, det gamle Vestfold og på Haugalandet. Bodø/Glimt er fortsatt er på treningsleir i Spania fram til første uken i april.

Etter at kulturminister Abid Raja (V) åpnet for treningskamper i midten av april og seriestart andre helgen i mai, med forbehold om at smittesituasjonen i Norge tillater det, vil det fortsatt være stor variasjon i hvor langt klubbene har kommet fysisk.

Midtstopper Amankwah i Stabæk håper de kommer i gang så fort som mulig, men erkjenner at de nok må utsette treningskampene enda lenger enn til rundt 17. april. Han mener at tiden fram mot seriestart er vel knapp.

– Skal vi gå rett på kamper uten ordentlig oppfølging, er det en enorm risiko. Det er veldig vanskelig. Det er å be om trøbbel, spør du meg, med tanke på skader, restitusjon og prestasjon, sier han til NTB.

Oppskrift på skade

Stabæk og Mjøndalen har i tillegg hatt flere koronatilfeller i troppen. Det inkluderer Amankwah, som har ligget rett ut med det han kaller influensalignende symptomer.

– Det er nok tid om vi kunne begynt å trene sammen i morgen. Hvis vi skal begynne å trene felles 12. april og spille treningskamp omtrent dagen etterpå, er det oppskriften på å pådra seg masse skader. Det er kanskje ikke populært å si, men sånn blir det, forklarer han.

Liker du sport og morsomme videoer? Følg Sportsbibelen på Instagram!

STABÆK: Yaw Ihle Amankwah mot Mjøndalen.

Fotballspesifikk trening

Oppstarten av treningskamper vil bli ulik for mange klubber med forskjellige utgangspunkt. Thor Einar Andersen er professor i idrettsmedisin ved Senter for idrettsskadeforskning på Norges idrettshøgskole. Han mener forberedelsesperioden til de rammede klubbene burde vært to uker lenger, men:

– De har trent og ikke hatt ferie i forkant av denne fireukersperioden. De har blant annet drevet fysisk trening, men ikke fotballspesifikk trening med spillaktivitet etter nedstengningen og forbud mot felles fotballtreninger og kamper kom i begynnelsen av mars, sier han.

Andersen, som er tidligere lege for A-landslaget og medisinsk fagansvarlig i NFF, forklarer:

– Med restriksjonene hvor de ikke kan trene som lag, er det vanskelig å få til en fotballspesifikk trening med fire mot fire, seks mot seks og så videre. Men fire uker er så vidt innenfor når det gjelder tid til å forberede seg til sesongstart om den blir andre helgen i mai. Det er mulig, siden de har vært i trening siden slutten av januar. Åpner de opp med full trening, er det opp til lagene å finne ut hvordan de skal styre belastningen og planlegge inn treningskamper.

Intensivt

– Det er bare Island og Finland som vanligvis har lenger forsesong enn Norge. Den varer i tre fulle måneder. I England og andre store ligaer er det mellom fire-åtte uker oppkjøring, avhengig av EM og VM. De norske klubbene har hatt tid til å trene siden de sluttet forrige sesong rundt juletider, sier Andersen.

I Sarpsborg, som også må trene alternativt fram til 12. april, vil de avvente litt med treningskamper av samme årsak.

– Vi må nok ha åtte-ti dager med trening før vi begynner med kamper. Likevel tåler ikke spillerne da 90 minutter. De orker det, men det er snakk om risiko for skader. Det er jo dumt å spekulere på eller ta sjansen på rett før seriestart. Det blir en veldig intensiv periode på fire uker, sier sportssjef Thomas Berntsen til NTB.

Liker du sport og morsomme videoer? Følg Sportsbibelen på Instagram!

ELITESERIE-PROFILER: Sarpsborg 08-sportssjef Thomas Berntsen (t.v) og Stabæk-trener Jan Jönsson.

(©NTB)