MAN UNITED: Bruno Fernandes.

Stor EM-guide: Bruno Fernandes kan kopiere United-bragden

Redaksjonen

14. juni 2024

Fotball

Er i storform.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fotball-EM 2024 er omsider her med åpningskampen Tyskland – Skottland fredag kveld.

Under får du en fullstappet guide om lagene fra hver gruppe, i tillegg til analyser og forhåndstips.

Gruppe F

Portugal

Landslagssjef: Roberto Martinez

Lagets stjerne: Cristiano Ronaldo

Beste EM-resultat: Vinner 2016

Portugal kan skilte med et stjernegalleri uten like, og man kan egentlig ramse opp nærmest hele laget som perler på en snor.

Gikk selvfølgelig overlegent gjennom kvalifiseringen etter å ha vunnet 10 av 10 kamper med en målforskjell på +34. Med ny landslagssjef i Roberto Martinez har Portugal sluppet seg enda mer løs og dundrer i angrep.

Portugals store styrke er spillere med ekstreme ferdigheter kombinert med sterke ledertyper i alle ledd.

Den store Cristiano Ronaldo er selvfølgelig med, selv om han er 39 år gammel blitt. Al-Nassr-spissen kommer til å starte på topp for Portugal, og kommer fra en sterk sesong i svake Saudi-Arabia, men han leverer fortsatt mål for Portugal også. 39-åringen er definitivt en kandidat til å bli toppscorer i EM for et offensivt Portugal. Det er hele 11.25 i odds hos www.comeon.com på at han ender øverst på målkonge-tabellen.

En annen viktig spiller er Manchester United-kaptein Bruno Fernandes, som helt enkelt er en fremragende spiller. 29-åringen har en ekstrem vinnermentalitet og driver både klubblag og Portugal fremover. Spiller ballen som oftest i lengderetning og skaper alltid sluttprodukt. Også viktig i det defensive arbeidet og vil være helt sentral for Portugal i sommer. Kan i likhet med United skyte Portugal til finaleseier.

Og apropos forsvar så finner vi omtrent bare sterke typer. Ruben Dias er en av verdens beste midtstoppere, og med seg har han Antonio Silva og veteranen Pepe som aldri gir seg. Har i tillegg formspillere i Diogo Dalot og Joao Cancelo.

Portugal er definitivt en av favorittene til å vinne EM, og med en relativ enkel gruppe burde de komme trygt videre uten problemer. Det er 4.60 i odds hos www.comeon.com på at Portugal når EM-finalen.

Og kan de gå hele veien, da? Portugiserne har 7.20 i odds på å vinne EM-finalen.

Vårt tips: Portugal når semifinale til 2.50 i odds.

Tyrkia

Landslagssjef: Vincenzo Montella

Lagets stjerne: Hakan Calhanoglu

Beste EM-resultat: Semifinale 2008

Tyrkia hadde en god kvalifisering og vant gruppen foran Kroatia. Den italienske legendespissen Vincenzo Montella er relativ fersk i jobben og har løftet Tyrkia noen hakk.

Før forrige EM var de den største outsideren etter å ha imponert kraftig i kvaliken, men EM ble en gedigen nedtur og ut i gruppespillet. Nå er forventingene litt der de skal være, noe som trolig er en sunn og god situasjon for Tyrkia.

Tyrkias største stjerne er Inter-stjernen Hakan Calhanoglu som har inntatt en ny rolle de siste årene. Fra å være en offensiv midtbanespiller har han blitt en dyptliggende playmaker som styrer spillet. Han har utvilsomt blitt en av de beste spillerne i verden i den posisjonen, og Calhanoglu er hjertet i laget til både Inter Milan og landslaget. Har også en giftig dødballfot som Tyrkia kan dra nytte av.

Tyrkia har noen spennende offensive spillere i Kenan Yıldız fra Juventus og Real Madrids Arda Güler. Slår de ut i full blomst for Tyrkia kan laget hamle opp med de fleste. Et annet navn å merke seg er Orkun Kökcü. 23-åringen har vært fantastisk for Benfica denne sesongen.

Montellas mannskap er livsfarlige på kontringer.

Et spennende spill er at Gruppe F ender med Portugal på 1.plass med Tyrkia som nummer 2. Det gir 3.00 i odds
hos www.comeon.com.

Et annent interessant spill er 1.80 i odds på at Tyrkia ryker ut i 16-felsfinalen.

Tsjekkia

Landslagssjef: Ivan Hasek

Lagets stjerne: Patrik Schick

Beste EM-resultat: Semifinale 2004

Tsjekkerne er klare for sitt åttende sluttspill på rad. Det ble en noe skuffende kvalik da de fikk Albania foran seg, men til gjengjeld kom de foran Polen i gruppa.

Store deler av den tsjekkiske troppen spiller i hjemlig liga, og det er ikke like store stjernenavn som vi har lyst til å se fra Tsjekkia i Pavel Nedvěd, Milan Baroš, Petr Čech og Tomáš Rosický.

Tsjekkia har en duo på topp med hurtige, bakromstruende Adam Hložek og superspiss Patrik Schick. Denne sesongen har Schick slitt med skader og ikke spilt like mye som han skulle ønsket i Bayer Leverkusen, men det er likevel mye kvalitet i 28-åringen. Totalt ble det syv mål på 19 opptredener i Bundesliga. I Europa League scoret han fem mål på åtte kamper.

Sist mesterskap var Schick i fyr og flamme og endte på toppen av toppscorerlisten sammen med Cristiano Ronaldo.

Har også pålitelige Tomáš Souček som styrer midtbanen og det defensive. Alltid en trussel på dødball.

Det er langt ifra den sprekeste utgaven vi ser av Tsjekkia nå, og vi tror Tyrkia vil bli for tøffe i kampen om 2. plassen. Det er 2.25 i odds på at de ryker ut i gruppespillet.

Har du imidlertid tro på at Tsjekkia ender topp 2 i gruppen gir det 2.10 i odds hos www.comeon.com.

Georgia

Landslagssjef: Willy Sagnol

Lagets stjerne: Khvicha Kvaratskhelia

Beste EM-resultat: Aldri deltatt

Georgia er inne i sitt første mesterskap, og det er et par tydelige tråder som betyr alt eller ingenting for laget.

En stor del av Georgias muligheter i mesterskapet hviler på skuldrene til én person, Khvicha Kvaratskhelia. Napoli-stjernen har et skyhøyt nivå og er nærmest ustoppelig når han er i form. I tillegg må spillere som Zuriko Davitashvili (21), Giorgi Chakvetadze (24), Georges Mikautadze (23) og Girgi Mamardashvili (23) nevnes.

Laget ledes av franske Willy Sagnol som hadde en stor spillerkarriere og sin storhetstid i Bayern München. Sagnol har gjort en utrolig jobb med Georgia, og han har skapt et kompakt og sterkt kollektiv som kan være vanskelige å bryte ned.

Georgia sikret seg EM-plass gjennom Nations League-playoff ved å slå Luxemburg og Hellas (på straffer). Georgia havnet på plassen bak Norge i kvalikgruppen, men fikk sin smuttvei via Nations League.

Georgia er avhengig av sin defensive organisering og at Kvaratskhelia viser vei fremover. De vil være underdogs i alle kampene, og vi tror ikke de vil score særlig mange mål Kanskje ikke noen i det hele tatt? Hos www.comeon.com er det 11.25 i odds på at Georgia ikke scorer mål i EM 2024.

Hvem vinner gruppen?

Portugal: 1.44
Tyrkia: 5.00
Tsjekkia: 6.60
Georgia: 16.00

Odds er hentet fra www.comeon.com.

Slik spilles kampene i Gruppe F

18. juni: Tyrkia – Georgia (Dortmund, 18:00)
18. juni: Portugal – Tsjekkia (Leipzig, 21:00)
22. juni: Georgia – Tsjekkia (Hamburg, 15:00)
22. juni: Tyrkia – Portugal (Dortmund, 18:00)
26. juni: Tsjekkia – Tyrkia (Hamburg, 21:00)
26. juni: Georgia – Portugal (Gelsenkirchen, 21:00)