NORSKE POKALER: Eliteserien (t.v), Mesterfinalen og Norgesmesterskapet.

Bekreftet: Dette blir Eliteserie-ballen i 2018

Jakob K. Gregersen

27. oktober 2017

EliteserienFotball

Offisielt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk fotball har omsider klart å enes om å bruke en felles ligaball, men det vil gå noen år før alle klubbene i Eliteserien er omfavnet av avtalen.

Neste år skal klubbene i både Eliteserien og Toppserien bruke den samme ballen.

– Sport har ønsket dette over tid. NISO, spillernes forening, det samme. Og når vi i tillegg har klart å lande dette sammen med Toppserien, blir dette en historisk dag, sier administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland.

Det er Select som har sikret seg avtalen om å stå for de offisielle ligaballene. I dag er sju ulike baller i bruk i Eliteserien.

– Det er positivt at vi alle kan trene med den ballen vi skal konkurrere med, sier Molde-trener Ole Gunnar Solskjær.

Det er hovedsakelig sportslige grunner til at man omsider enes om en felles matchball. I flere år har både spillere, trenere og ledere klaget over at man flere ganger må bruke de siste dager inn mot kamp til å trene med en annen ball enn man er vant til.

– Vi har hatt en åpen anbudsprosess, der alle balleverandører er blitt spurt. Det var hele sju leverandører med i starten. Vi satt igjen med to alternativer, og der var Select best både når det gjelder økonomi og kvalitet, sier Øverland til NTB.

Fem lag med alternativ ball

En del klubber i Eliteserien har fått tid på seg til å tilpasse seg felles ball. Blant annet har Solskjærs Molde en ballavtale med Nike.

– Minst 11 av 16 lag har lovet å bruke den nye ballen i 2018. Klubbene har valgt å gå for dette. Vi er trygge på at 11 lag faktisk gjør det. Noen lag er i en avtale som varer i flere år, og de går ikke ut av sine gjeldende avaler.

– Når vil alle lag bruke samme ball?

– Jeg vil være forsiktig med å sette noen eksakt dato, men det går raskere enn man forventer, om vi ser til andre ligaer som har gjort dette før oss. I Danmark var ikke FCK med i starten, men alle i Superligaen er med nå, sier Øverland.

Fra før har man felles ligaball i de andre nordiske fotballseriene. Store ligaer som Premier League, Bundesliga og Serie A har også en offisiell matchball.

– NISO har jobbet for dette så lenge NISO har eksistert, sier spillerforeningens leder Joachim Walltin.

LES OGSÅ: Brann-flopp ferdig i klubben