EM: Tysklands Kai Havertz. | (Getty)

Stor EM-guide: Blir denne mannen toppscorer?

Redaksjonen

11. juni 2024

Football

Fotballfesten er bare noen dager unna!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er det noe tyskerne kan, så er det å arrangere store mesterskap noe VM 2006 var et godt bevis på.

Det regnes som et av de mest vellykkede mesterskapene, og har samlet mennesker fra hele verden i hjertet av Europa!

Gruppe A:

Sportsbibelen forhåndsvurderer hver gruppe og vi starter med gruppe A, der vertsnasjonen Tyskland er et av lagene vi skal se nærmere på.

I skrivende stund er det derimot flere spørsmål enn svar knyttet til laget før EM-premieren sparkes i gang på hjemmebane mot Skottland.

Tyskland

Landslagssjef: Julian Nagelsmann

Lagets stjerne: Kai Havertz

Beste EM-resultat: EM vinnere 1972, 1980 og 1992.

Die Mannschaft som det tyske landslaget kalles er alltid å regne med i mesterskaps sammenheng, men er det tilfellet også denne gangen?

Etter mange svake resultater i løpet av 2023 endte det med at det tyske forbundet valgte å sparke Hansi Flick som lagets trener. Han ble den første landslagstreneren til å få sparken siden stillingen ble opprettet tilbake i 1922.

Julian Nagelsmann har tatt på seg den store oppgaven med å lede det tyske laget under EM på hjemmebane. Til tross for flere svake treningskamper er det likevel optimisme i hjemlandet og det er heller ikke så overraskende når man vet hvilket mesterskapslag det er snakk om. Tyskland har som regel alltid hatt en egen evne til å vokse under press og prestere når det virkelig gjelder.

Til tross for at dette på papiret ikke er den beste tyske utgaven vi har sett, er det likevel mange spillere å se opp for. Blant de erfarne spillerne finner vi Antonio Rudiger, Joshua Kimmich og ikke minst midtbanejuvelen Toni Kroos som valgte å gjøre comeback i det som blir hans siste epoke som fotballspiller.

I tillegg er det flere unge spennende spillere å se opp for, deriblant driblefanten Musiala med sitt enorme repertoar som kan sette ethvert forsvar i ubalanse.

En annen spiller som har hatt en god sesong, og som det er store forventninger til, er Kai Havertz. Det er hele 33 i odds (hentet fra www.comeon.com) på at Havertz blir toppscorer i EM og det er kanskje ikke så usannsynlig som man skulle tro. Tyskland er nemlig i en pulje hvor de potensielt kan score mange mål, og Havertz kan fort ende opp med en hel del nettkjenninger i gruppespillet.

Tyskland har en vinnermentalitet når det kommer til turneringer og bør aldri avskrives i store mesterskap, og denne turneringen er intet unntak. Vi har troen på at vi får se laget til Nagelsmann i en semifinale, men samtidig tror vi ikke vertsnasjonen  har det lille ekstra til å gå helt til topps.

Vårt tips: Tyskland topp 4 til 2.10 i odds hos www.comeon.com.

Skottland

Landslagssjef: Steve Clark

Lagets stjerne: John McGinn

Beste EM-resultat: Slått ut i gruppespillet 1992, 1996 og 2020.

Skottland kvalifiserte seg til sitt andre strake europeiske mesterskap etter at de skuffet på hjemmebane i 2021 der de ikke aktet å vinne en eneste kamp.

Laget til Steve Clark leverte en strålende EM kvalifisering og laget tok seg videre til EM på bekostning av Norge etter mål av Kenny McLean etter 86 minutter på Ullevaal Stadion som til slutt viste seg å avgjøre skjebnen til Norge.

Skottland spiller med en enorm intensitet, og samtlige av de skotske spillerne blør for drakten ute på banen, noe som er enhver treners drøm. Selv om laget mangler flere tekniske spillere er innsatsen deres og at de jobber som sammen som en enhet nettopp det som har ført dem til dette mesterskapet. Likevel skal man ikke glemme at det er flere gode spillere på dette laget i Andy Robertson, Scott McTominay og ikke minst John McGinn som er en terrier i den midtre rekken hos skottene.

Skottland får en tøff start mot Tyskland i åpningskampen som blir startskuddet for mesterskapet og det er selvfølgelig lite som forventes av dem i denne kampen. Fordelen er at de kan spille med skuldrene litt mer senket enn Tyskland som har et ekstremt press på seg til å få en god start på hjemmebane.

Skottland møter Tyskland i åpningskampen og her vil uavgjort føles som seier for skottene ettersom de realistisk sett må nøye seg med å kjempe om andreplassen, eventuelt avansere videre som en av de beste tredjeplassene.

Vi har troen på at Skottland kan være med å kjempe om plassen bak Tyskland. Vi har funnet et spennende spill til 4.50 i odds hos www.comeon.com som går på at Tyskland ender på førsteplass med Skottland rett bak seg på andreplass.

Et annet spennende spill er målfarlige Scott McTominay som toppscore for Skottland til 6.00 i odds. McTominay ble toppscoreren til Skottland i kvaliken og Lyndon Dykes er ikke med til Tyskland på grunn av skade.

Ungarn

Landslagssjef: Marco Rossi

Lagets stjerne: Dominik Szoboszlai

Beste EM-resultat: 3.plass 1964

Ungarn gikk ubeseiret gjennom EM-kvalifiseringen og leverte mange gode prestasjoner. Laget til Marco Rossi har virkelig imponert med et ungarsk lag som har vært ubeseiret de siste 14 kampene. Et Ungarn i vinden kan plutselig vise seg å bli årets dark horse i EM?

Ungarn er ikke et lag man skal undervurdere, og det er mange talentfulle spillere som virkelig kan vise hva de er gode for.

Willi Orban og Attila Szalai som begge har prestert godt for sine respektive klubber i RB Leipzig og Freiburg, binder sammen forsvaret og gjort at strukturen i laget har sett meget solid ut.

Dominik Szoboslai er spilleren vi skal se opp for offensivt hos Ungarn med sin teknikk, gode skuddfot og ikke minst fotballintelligens som kommer til å bli en viktig brikke i ungarernes offensive spill.

På topp har Ungarn arbeidsjernet Roland Sallai som scoret fire mål i kvalifiseringen. Han er kjent for å true bakrommet og kan bli farlig hvis Ungarn fortsetter å være tålmodige og satse på kontringer slik vi har sett de gjøre i flere kamper i kvalifiseringen.

Ungarn har en x faktor og med et lag som stråler av selvtillit skal man ikke avskrive dem i det som ser ut til å være en overkommelig pulje. Vi har troen på at de kan melde seg på i kampen om andreplassen. Samtidig er det også muligheter for at de kan komme blant de beste treerne og dermed ta seg videre til sluttspillet.

Sveits

Landslagssjef: Murat Yakin

Lagets stjerne: Granit Xhaka

Beste EM-resultat: Kvartfinale 2020

Sveits må også anses som et mesterskapslag med tanke på at de kom hele veien til kvartfinalen i 2020 og har også levert flere gode VM resultater. Kvalifiseringen gikk derimot ikke smertefritt som endte på andreplass bak Romania i det var regnet som en av de svakeste puljene.

Til tross for at Sveits ikke har overbevist i kvalifiseringen har de hatt en egen evne til å heve seg når det gjelder som mest og de vet også å spille på resultat. Laget til Murat Yakin har ofte vist seg å være best som underdog, og det skal bli spennende å se hva de har å by på når de møter jevngode lag som Skottland og Ungarn.

Sveits spiller kanskje ikke den mest underholdende fotballen, men det er også det som har gjort at de har prestert så godt, nettopp ved å være organiserte defensivt og satse på kontringer

Lagets kaptein er Granit Xhaka som skal lede laget i nok et mesterskap, men vi må også nevne defensive bautaer som Manuel Akanji, Fabian Schar og Ricardo Rodriguez som har vært viktige spillere i den organiserte delen hos sveitserne.

Det store spørsmålet er hvem som skal score målene for Sveits?

Vi er ikke overbevist over det vi har sett av sveitserne de foregående månedene og vi tror ikke de klarer å gjenta suksessen fra de tidligere mesterskapene.

Vårt tips: 2.50 i odds hos www.comeon.com på at Sveits ryker ut i gruppespillet. Et enda større spill er Sveits ender sist i gruppe A til 5.50 i odds.

Hvem vinner gruppen?

Tyskland: 1.34
Ungarn: 8.00
Sveits: 6.40
Skottland: 11.20

Odds er hentet fra www.comeon.com.

Slik spilles kampene i Gruppe A:

14.juni – 21.00: Tyskland – Skottland
15.juni – 15:00: Ungarn – Sveits
19.juni – 18:00: Tyskland – Ungarn
19.juni  -21:00: Skottland – Sveits
23.juni – 21:00: Sveits – Tyskland
23.juni – 21:00: Skottland – Ungarn