TRENERLEGENDE: Mangeårig Rosenborg-trener Nils Arne Eggen.

Nils Arne Eggen: Dette laget heier jeg på i VM

Redaksjonen

16. juni 2018

Fotball

Forteller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nils Arne Eggen (76) holder Pelé og Diego Maradona som best. Trenerveteranen følger sitt 16. VM på 60 år og vil aller helst ha suksess for Åge Hareide.

– Jeg må si jeg gleder meg til det begynner, ja. Det skal bli spennende å se om Lionel Messi og andre klarer å overføre de rolleindividuelle prestasjonene. Spillerne kjenner jo hverandre, men de har jo stort sett bare spilt mot hverandre, sier Eggen til NTB.

– Jeg var skihopper, og den første store interessen for fotball var VM i 1958 i Sverige. Det skjedde jo nær oss, men vi hadde ikke TV. Så vi så det på Filmavisen på Norsk bygdekino. Så vi må jo si at vi var litt på etterskudd. Resultatene fikk vi på NRK radio.

Filmavisen var en ukentlig nyhetsbulletin som gikk som forfilm på kino i årene 1941 til 1963.

– Men så kom det ut en svensk VM-avis, og jeg har spekulert litt over hvordan den havnet her i Fannrem. Den fikk vi tak i, men jeg husker ikke hvordan.

Heia Hareide

Åge Hareide er eneste nordmann i VM. Han trener Danmark. – Han er jo min gamle adept og nå gode kollega og meget gode venn. Jeg tok ham ut på U-landslaget en gang i tiden. Vi (Eggen og Rune Bratseth) brukte vel ti sekunder på å ansette Åge da han ble ledig fra jobben i Brøndby.

– Det er kolossalt viktig for enhver klubb at de ansetter en hovedtrener, altså en produktansvarlig, som har samme oppfatning og filosofi om hvordan man skal spille fotball.

– Du kan være sikker på at er det et lag Nils Arne skal heie på, så er det Danmark. Og det er på grunn av Åge.

Duo på topp

NTB har med et VM-magasin til hjemmebesøk hos Eggen, og fra det lyser et bilde av Pelé og Maradona.

– Er de tidenes beste i VM?

– Det er ingen grunn til ikke å velge dem, i hvert fall. Begge disse to (Pelé og Maradona) var best. Det å sammenligne er umulig fordi de hadde forskjellige spisskvaliteter. Jeg tror at litt av Pelés tidlige glorie også var på grunn av alderen. Han var vel 17-18 år i Sverige-VM, bare en guttunge, sier Eggen.

Pelé ble verdensmester noen få måneder før sin 18-årsdag. Han tok gull også i 1962 (skadet seg i første kamp) og 1970.

LEDER DANMARK: Åge Hareide.