LEDER: Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær.

Mening: Denne spillertypen er Solskjær nødt til å kjøpe

Kim Robin Haugen

9. desember 2020

FotballPremier League

Nyhetsvarsel | Sportsbibelen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klar tale.

Nå skal ikke jeg kaste meg på «hylekor-bølgen» med en gang Manchester United taper, med «krav» om Solskjær sin avgang. Det blir både for lett og populistisk.

Det jeg dog har sett på, er forsvarsspillet til Manchester United og fraværet av kvalitet, samhandling og en dominant bauta.

Et stødig forsvarsspill er ofte fundamentet og nøkkelen til suksess for alle lag. Selvfølgelig kan man komme et godt stykke med strålende angrepsspill, men det er bare forbigående, hvis det lekker bakover. 

Manchester United bygde noe av sin enorme suksess på et svært godt forsvarsspill, personifisert gjennom blant annet backrekken Neville, Pallister, Bruce og Irwin. De kjente hverandre inn og ut, spilte kamp etter kamp etter kamp sammen og de hentet titler på løpende bånd. Andre legendariske backrekker som Dixon, Adams, Keown og Winterburn – Tasotti, Baresi, Costacurta og Maldini, eller Thuram, Blanc, Desailly og Lizarazu er andre gode eksempler, det være seg på klubb eller landslag.

Man ser ofte at en dominant midtstopper kan komme inn og forandre en hel backrekke. Liverpool sitt kjøp av Virgil van Dijk er et strålende eksempel på dette. Jeg tør påstå at uten van Dijk, ville Liverpool ikke ha opplevd den massive suksessen de har hatt de siste sesongene. Han har vært helt instrumental, ikke bare som enkeltspiller, men gjennom sin voldsomme tilstedeværelse og kvalitet, har han ikke bare løftet forsvarsspillet, men hele Liverpool, som kan ta større sjanser fremover på banen, i visshet om at de har et svært stødig forsvar.

Reklame: Spar over 650 kroner ved kjøp av årsabonnement på Viaplay Sport via denne lenken!

PÅ SIDELINJEN: Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær på Old Trafford.

Trenger en solid midtstopper

Jeg tror Manchester United hadde et håp om den samme innflytelsen fra Harry Maguire, men den har de definitivt ikke fått. Ikke at Maguire er en dårlig forsvarsspiller, han han åpenbare kvaliteter, men han leverer ikke på det øverste nivået, slik det nok var forventet at han skulle gjøre, og som er helt avgjørende for å løfte hele Manchester United.

Det er nesten skremmende å se de enorme variasjonene i forsvarsspillet til Manchester United. Fra solid og trygt i det ene øyeblikket, til «katastrofe» i neste øyeblikk. Utvalget på sidebackene er helt greit, men ikke noe mere, uten at jeg går i dyden her. På stopperplass er ikke Victor Lindelöf god nok, det er nesten utrolig at han får stadig tillit, men det må bety at Solskjær har enda mindre tro på alternativene (selv om de har slitt med skader).

For at Manchester United skal få skikk på forsvarsspillet, må de hente kvalitet. Spillere som van Dijk, Silva (ikke for gammel), Bonucci, Ramos og Koulibaly er gode eksempler på hvilket nivå jeg snakker om. Så er det faktisk underordnet om det må ut med 800 millioner eller 1,2 milliarder. De pengene vil betale seg tilbake, hvis de får en skikkelig bauta på plass!

Reklame: Spar over 650 kroner ved kjøp av årsabonnement på Viaplay Sport via denne lenken!

MENINGSBÆRER: Kim Robin Haugen.

Om Kim Robin Haugen: : Ti års erfaring fra TV 2 og Discovery som blant annet fotball-, tennis- og håndballkommentator. Har også vært administrativ leder for landslag i NFF, samt en lang rekke oppdrag som delegat for UEFA og daglig leder i Sarpsborg 08.

Følg ham på twitter via denne lenken: @KimRobinHaugen1