RYKKET OPP: Brentford er klare for Premier League.

Klare for Premier League

29. mai 2021

FotballPremier League

I sin femte opprykksfinale lyktes det endelig for Brentford, som slo Swansea 2-0 og er klar for Premier League. Seieren er verd en milliardsum.

Fire ganger tidligere har klubben tatt seg til opprykksfinale om plass i Premier League, men både i 1997, 2002, 2013 og i fjor ble det tap. Tidlige scoringer av Ivan Toney (straffe) og Emiliano Marcondes gjorde at fortvilelsen fra i fjor ble omgjort til jubel.

– Jeg har ikke ord, og jeg har ikke stemme. Dette er den beste garderoben jeg har vært i, og jeg har elsket hvert minutt. Nå er jeg i Premier League med den beste gjengen jeg kunne drømme om, og jeg gleder meg til å score der, sa storscorer Toney til Sky Sports.

For Swansea ble det en tung dag. Håpet om å vende tilbake ble langt på vei knust for godt da Jay Fulton i det 65. minutt felte Mathias Jensen bakfra og ble sendt av banen med direkte rødt kort.

Da hadde Brentford allerede et solid grep om kampen på Wembley, og klubbens tilhengere blant de 11.689 tilskuerne skulle få anledning til å feire da dommeren blåste av. For første gang skal London-klubben spille i Premier League. Brentford er den 50. klubben som får den æren siden ligaen ble startet i 1992.

– Dette er utrolig. Jeg er veldig stolt. Det har vært et vanskelig år, men nå har vi nådd målet. Vi har trodd på det fra første dag, sa Brentford-forsvarer Pontus Jansson til Sky Sports.

Det blir ikke første gang Brentford spiller på øverste nivå i engelsk fotball, men forrige gang var for 74 år siden, helt tilbake i 1946-47.

Kjempestart

Brentford kom under 0-2 i sine to foregående opprykksfinaler, deriblant mot Fulham i fjor, og gikk hardt ut i forsøket på å unngå en gjentakelse. Før det var spilt ti minutter slo Sergi Canos en vakker stikker til Bryan Mbeumo, som jaget ballen i bakrom og ble felt av keeper Freddie Woodman.

Storscorer Toney tok straffesparket uten tilløp og sendte ballen i hjørnet. Han scoret sitt 33. mål i opprykksjakten. Blant dem er 11 straffespark uten en eneste miss.

I det 20. minutt ble en lovende Swansea-dødball til en dødelig Brentford-kontring. Andre Ayew tok ned et langt innkast og utfordret inne i feltet, men mistet ballen. Vitaly Janelt klarerte langt til Mbeumo, og plutselig var Brentford på en to-mot-to-kontring. Bak Mbeumo og Toney kom dessuten lagkamerater på tunge løp.

Mads Rørslev overlappet på venstresiden og fikk ballen fra Mbeumo. Dansken tittet opp og slo tversover til Marcondes, som helt fri kunne bredside ballen i hjørnet.

Liker du sport og morsomme videoer? Følg Sportsbibelen på Instagram!

JUBEL: Brentford-spillerne feirer scoring.

Opprykksfest

Jubelen hadde knapt gitt seg da Toney holdt på å gjøre 3-0. Han slo til på en ball som spratt foran ham, og skuddet fra distanse duppet over keeper, traff tverrliggeren og spratt ned på streken.

Swansea hadde ballen mye etter det, men satte ikke Brentford-keeper David Raya på store prøver.

Laget fra Wales ga ikke opp, men oppgaven ble veldig vanskelig da Fulton ble sendt av banen med rødt kort. Det så stygt ut da han føk inn med knottene på begge bein i leggene på Jensen, men TV-bildene tydet på at det ikke var med vilje ettersom han skled da han tok sats for å takle. Uansett ble det rødt kort.

Swansea yppet seg noen ganger med ti mann, men greide ikke å få ballen i mål, og opprykksfesten kunne starte i Vest-London.

PREMIER LEAGUE-POKALEN: Her på Etihad Stadium.