GLIS: Ciro Immobile og Lorenzo Insigne smiler.

Italia med knusende seier i åpningskampen

Ole-Jørgen Wiig

11. juni 2021

Football

Italia var klart best i fotball-EMs åpningskamp mot Norges VM-kvalifiseringsrival Tyrkia, men trengte et selvmål for å sprekke nullen på vei mot 3-0-seier.

Juventus-stopper Merih Demiral sto for det pandemiutsatte sluttspillets første scoring i det 53. minutt av åpningskampen i Roma, uheldigvis for tyrkerne i eget mål.

Ciro Immobile ble første spiller som scoret for eget lag da han reagerte raskere enn Zeki Celik og satte inn en keeperretur midtveis i 2. omgang, og Lorenzo Insigne avsluttet en italiensk festkveld da han avsluttet en kjapp opprulling etter en fæl pasningsfeil av Tyrkia-keeper Ugurcan Çakir.

Tyrkia kom på banen med ni av de elleve som startet 3-0-seieren mot Norge i VM-kvalifiseringen i mars. Demiral, som mistet den kampen på grunn av koronasmitte, ble ulykkesfugl da forsøket på å stå imot overmakten sprakk.

Domenico Berardi spilt fram på høyresiden. Han fintet bort venstreback Umut Meras, føk mot dødlinja og slo hardt inn mot Immobile. Demiral sørget for at ballen ikke nådde ham, men fra hans mage spratt den i eget mål.

Plaget

Midtspiss Immobile plaget Tyrkia-forsvaret hele kvelden og punkterte kampen i det 66. minutt da han med beundringsverdig ro og utsøkt avslutningsteknikk satte inn en keeperretur.

Angrepet ble igjen dratt opp på høyresiden, før Berardi fant den offensive og gode venstrebacken Spinazzola på motsatt side. Keeper Ugurcan Çakir reddet hans skudd, men returen gikk til Immobile, som ventet ut Cakir og løftet ballen opp i hjørnet.

På det tidspunkt viste Uefa-statistikken at Italia hadde 23-1 i avslutninger, hvorav 7-0 mellom stengene.

Insigne la på til 3-0 i det 79. minutt, etter at Cakir sparket ballen ut rett til Berardi. Han startet en opprulling der ballen kjapt gikk via Nicolò Barella og Immobile til Insigne, som skrudde den inn.

Sov ikke

Etter at Andrea Bocelli hadde sunget «Nessun dorma» var det en heller søvndyssende innledning da EM-sluttspillet ble sparket i gang 364 dager forsinket, men de 16.000 tilskuerne på Stadio Olimpico tok oppfordringen fra Bocelli og lagde god stemning helt fra start.

Immobiles avslutning utenfor nærmeste stolpe og Lorenzo Insignes skudd som skrudde utenfor lengste stolpe var eneste muligheter første 20 minutter, men så glimtet det til.

Først plukket Immobile opp en 2.-ball, dro av en motspiller og fyrte løs. Ballen traff armen til Caglar Söyüncü, men den var inntil kroppen, og ropene på hands var forgjeves.

Liker du sport og morsomme videoer? Følg Sportsbibelen på Instagram!

Nektet straffe

Rett etter fikk kaptein Giorgio Chiellini helt umarkert nikke et hjørnespark mot mål, men keeper Ugurcan Çakir reagerte raskt og vippet ballen over.

Rett før pause ropte italienerne på straffe igjen, og med større grunn, etter at Leonardo Spinazzola tok seg til dødlinja og vippet ballen opp i armen på Zeki Celik. Armen hans var rett ut, men etter VAR-sjekk vinket dommer Danny Makkelie avvergende.

Rett etter ledermålet hadde Spinazzola en god sjanse til å doble ledelsen, men hans avslutning fra god posisjon gikk rett på Cakir i Tyrkia-målet. Neste mål skulle likevel komme snart, og til slutt ble det utklassingsseier til Italia, som møter også de øvrige grupperivalene Sveits og Wales hjemme i Roma.