Du har helt sikkert åpnet en sportsbook og sett utallige odds som oppdaterer seg opp og ned.

Her får du ulik sannsynlighet for hvilke begivenheter som kan inntreffe, samt den potensielle gevinsten. Dette er greit nok, men hvordan fungerer betting-odds egentlig – og hvordan fanger man opp de beste mulighetene?

Her begynner det å bli litt mer komplisert, men det finnes et system. For å hjelpe deg på vei har vi laget en enkel guide som tar deg gjennom hvordan betting-odds fungerer, samt hvordan du kan plassere de riktige innsatsene på favorittene dine.

Hvordan finne frem til de beste mulighetene

Når du skal finne frem til de beste mulighetene for odds på nett, kan det være lurt å sette seg inn i hvilke typer odds som finnes. Her er utvalget av bettingsider stort og mulighetene for odds enda større. Derfor gjelder det å lene seg på noen som har gjort grovarbeidet. Et godt eksempel på dette er Oddsnet.com som sammenligner odds og bettingsider for norske spillere.

For deg som spiller betyr det at du får en oppsummert liste som kan spare deg timevis med arbeid. Bare plukk de mulighetene som passer best for deg – med god viten om at noen har gravd seg ned i det med liten skrift for å sikre kvaliteten. Da gjenstår det bare å finne frem til kampene du vil spille på, samt se hvilke typer odds de kan tilby.

Ulike typer odds du kan møte på

Åpner du en sportsbook for pengespill i Norge, kan du med stor sannsynlighet møte på flere ulike typer odds. De fleste bookies vil tilby 3-6 forskjellige format på oddsen sin. Her er det viktig å vite hvordan de ulike fungerer, slik at du kan fange opp mulighetene de byr på. Blant de viktigste vil du finne:

  • Fraksjonsodds  Dette er gjerne det som kalles britisk odds og den bygger på brøker. Her vil oddsen oppgis som 5/1 eller 7/2 eksempelvis. Om du spiller på 5/1 odds betyr det fem kroner i gevinst for hver krone som er satset.
  • Desimalodds – Det som lenge har vært normen i Norge er såkalte desimalodds eller europeiske odds. Her finner du desimaltall som f.eks. 2,50 eller 1,80. Dette viser deg hvor mye du får tilbake fra kupongen din, inkludert innsatsen du spiller med.
  • Amerikansk odds (moneyline) – Den siste typen odds du bør kjenne til er Moneyline. Den er vanlig på amerikanske odds og viser til positive og negative tall. For eksempel vil +200 bety 200 gevinst på innsatsen og-150betyr at du må satse 150 for å vinne 100 i gevinst.

Hvordan fungerer odds

Odds er en måte å regne seg frem til sannsynligheten for at et utfall skal inntreffe. Eksempelvis at et lag skal score, vinne eller bomme på straffe. For eksempel, hvis oddsen på en kamp er satt til 2,00 – betyr det at utfallet har en sannsynlighet på 50 %. Spillere vil med andre ord få tilbake det dobbelte av innsatsen sin dersom de spiller på oddsen.

Desto høyere odds man får, desto lavere er sannsynligheten for at noe skal skje. Her er det viktig å tenke rasjonelt og ta høyde for hva man spiller på. 100x innsatsen din kan være fristende, men det betyr også at det er særdeles liten sjanse for at det man spiller på, faktisk skal inntreffe.

For deg som spiller på odds, handler det om å finne balansen mellom attraktiv avkastning og sannsynligheten for at man vinner. Dette krever ofte litt arbeid rundt analyser, men betting-tips kan være et godt utgangspunkt. Det er også lurt å ta høyde for reiseliv når man skal spille på odds. Som vi allerede har sett på, så er det ulike varianter av odds i forskjellige deler av verden.

Slik velger du riktig odds

For å plukke riktig odds gjelder det å ha forståelse for hvordan de fungerer, men også hvordan du skal analysere ulike muligheter. Her gjelder det å gå systematisk til verks og da er det gjerne følgende som bør gjøres:

  1. Start med å sette deg godt inn i det formatet av odds du skal spille på. Her er det gjerne europeisk, britisk og amerikansk som er det man finner mest av i Norge.
  2. Finn frem til de kampene eller ligaene du vil spille på og se på hvilke kamper som kan tilbys. Her gjelder det å se på sannsynligheten og sammenligne dette med tidligere statistikk, utfall og lagform.
  3. Før du plasserer innsatsen din bør du sjekke tilbud hos flere bookmakere. Det kan være små forskjeller i tilbudet som kan bety større gevinster om du treffer riktig på kupongen din. Les gjerne anmeldelser og omtaler for å finne frem til de beste.
  4. Når du har funnet frem til den bookmakeren som gir de beste tilbudene er det tid for å lage en kupong. Spre risikoen din over flere innsatser og pass på at du setter klare grenser for bankroll-størrelsen.
  5. Om du velger en bookie som tilbyr live odds, kan du justere innsatsen din underveis i kampen. Bare husk at de beste vilkårene gjerne tilbys før avspark, så om du endrer det underveis kan det fort knekke sammen.

Tips for nybegynnere

Om du skal plassere odds for første gang kan det være lurt å ta hensyn til flere ting underveis. Du bør ikke legge alle eggene i samme kurv og det er greit å styre unna odds som er “for gode til å være sant”. Det vil dukke opp begivenheter fra tid til annen som kan by på eventyrlig odds, men det er ikke alltid disse er verdt å jakte på. Er oddsen for høy til å være sann, så er det oftest det som er tilfellet.

Oppsummering

Odds er en spennende verden, men det er viktig å vite hvordan det fungerer og ikke minst hvordan man finner frem til de beste mulighetene. Her gjelder det å vite hvilke formater man skal se etter, samt hvordan odds settes. Det er dette vi har sett nærmere på i artikkelen vår. Vi rundet av med å se på hvordan du velger riktig odds for kupongen din, samt hva man skal være oppmerksom på underveis. Det inkluderte noen nyttige tips for nybegynnere som skal lage sin første kupong.

Redaksjonen

Les også