Her er Tour de France-favorittene – nordmann kan få nøkkelrolle

Publisert kl25 juni 2021 12:46 by Redaksjonen

GOD KLEM: Fra Vegard Stake Laengen til Tadej Pogacar. | NTB

Nyhetsvarsel | Sportsbibelen

Arbeidshesten Vegard Stake Laengen skal forsøke å hjelpe slovenske Tadej Pogacar til en ny Tour de France-triumf. Oppgaven er beinhard. Her er favorittfeltet.

Lørdag går starten for den 108. utgaven av verdens mest prestisjetunge sykkelritt. Tre nordmenn står på startstreken i den franske byen Brest: Vegard Stake Laengen, Amund Grøndahl Jansen og Edvald Boasson Hagen.

Basert på resultatene så langt denne sesongen er det lite som tyder på norske etappeseire, men særlig én nordmann kan likevel få mye å juble for. Vegard Stake Laengen gir seg i kast med de 3414,4 kilometerne fra Brest til den klassiske målgangen på Champs-Élysées i Paris som betrodd hjelperytter for Tadej Pogacar.

Den slovenske UAE-stjernen seiler igjen opp som en av de klareste favorittene til seieren. 22-åringen, som vant den utsatte 2020-utgaven av rittet, må imidlertid nedkjempe et knippe skarpskodde rivaler skal den bragden gjentas.

Roglic og Ineos

Fremst i rekken av utfordrere står landsmannen Primoz Roglic. Den tidligere skihopperen hadde Tour-seieren på gaffelen i fjor høst, men ble smadret av Pogacar på tempoetappen dagen før målgangen i Paris. Nå er det revansje som gjelder, og Roglic kommer til start med et kruttsterkt lag i ryggen.

Skyhøy kvalitet er det også på det stjernetunge Ineos Grenadiers-laget. Sportsdirektør Gabriel Rasch sender minst to klare vinnerkandidater til start i Brest: Geraint Thomas og Richard Carapaz.

Thomas vant Tour de France i 2018 og har vist mye av sitt gamle jeg denne sesongen. Ecuadorianske Carapaz vant på sin side Sveits rundt nylig og har bekreftet kjempeform ved inngangen til sesongens høydepunkt.

Med i Ineos-laget er også australske Richie Porte, i sine beste stunder en av verdens beste sammenlagtryttere. Denne gangen skal imidlertid veteranen, som har hatt en lei tendens til å velte i Tour-sammenheng, i utgangspunktet bekle rollen som hjelperytter.

Liker du odds og tipping? Følg Oddsbibelen på Facebook!

ETAPPESEIER: Edvald Boasson Hagen jubler.AFP

Sagan tilbake på tronen?

Bak de fire navnene som i første rekke peker seg ut i seierskampen, følger en gjeng outsidere. Den franske yndlingen Julian Alaphilippe er blant disse.

Den colombianske Nairo Quintana og Rigoberto Urán samt danske Jakob Fuglsang kommer også til start med ambisjoner.

Lørdagens Tour de France-start markerer også startskuddet for kampen om den gjeve grønne poengtrøya. Thor Hushovd vant den to ganger i sin innholdsrike karriere: 2005 og 2009.

Slovakiske Peter Sagan hadde nærmest monopolisert trøya inntil irske Sam Bennett avløste ham i fjor. Sagan ble poengkonge sju ganger på åtte forsøk mellom 2012 og 2019. I 2017 gikk den til australske Matthew Matthews, men da ble Sagan kastet ut av Touren underveis.

Sagan har uttrykt klare ambisjoner om å ta trøya tilbake denne gangen, men får tøff konkurranse av en rekke spurtere. Caleb Ewan er blant dem.

Fjorårsvinner Sam Bennett er skadd og deltar ikke.

Liker du odds og tipping? Følg Oddsbibelen på Facebook!

PROFILER: TV 2 sitt normale Tour de France-team. Marius Skjelbæk, Christian Paasche, Johan Kaggestad, Dag Otto Lauritzen og Thor Hushovd.NTB Scanpix

(©NTB)