Premier League-stjernen Erling Braut Haaland seiler opp som favoritt til å forsyne seg grovt av prisbordet under Idrettsgallaen i Trondheim.

Under følger full oversikt over de nominerte.

LES OGSÅ: – Er misfornøyd. Vil kvitte seg med Solbakken

Juryen avsluttet i romjulen sitt arbeid og er klar med sine nominasjoner i de ulike kategoriene.

Vinnerne utropes i Trondheim Spektrum lørdag 6. januar.

Det kan fort bli en ny minnerik kveld for Erling Braut Haaland. Jærbuen var den store spilleren da Manchester City vant nær sagt alt som kan vinnes forrige sesong. Triumfer i FA-cupen og Premier League ble supplert med en uhyre etterlengtet Champions League-triumf.

Haaland hamret inn mål på bestilling på veien mot pokaltrippelen.

Under Idrettsgallaen er fotballstjernen naturlig nok nominert både til prisen som årets mannlige utøver og årets navn. Den sistnevnte deles ut med bakgrunn i stemmer avgitt av folket.

Haaland seiler også opp som en naturlig het kandidat til utøvernes pris. Her foreligger det ingen forhåndsnominasjoner.

«Hadde en eventyrlig sesong i Manchester City. Haaland og City vant UEFA Champions League, de vant Premier League og gikk til topps i FA-cupen. Jærbuen satte også ny scoringsrekord i Premier League, med 36 mål. Ble kåret til årets spiss under Gullballen og i tillegg årets spiller i engelsk fotball og i Europa. Ble av BBC kåret til årets idrettsutøver i verden».

Ingebrigtsen utfordrer

En av de tøffeste utfordrerne blir etter alle solemerker Jakob Ingebrigtsen. Friidrettsstjernen fra Sandnes er nominert til de samme prisene som Haaland.

Ingebrigtsen tok VM-gull på 5000 meter og sølv på 1500 meter i Budapest tidligere i år. Med det fulgte han opp et råsterkt 2022 nærmest på best mulige måte.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø har ledet juryen som har stått for nominasjonene. Med seg har han hatt Suzann Pettersen, Hanne Haugland, Marit Bjørgen, Ola By Rise, Kjetil André Aamodt og Knut Holmann.

– 2023 har vært et svært hyggelig år for norsk toppidrett. Vi ser en bredde som er oppløftende. På den ene siden har vi enkeltutøvere som presterer på imponerende nivå i store idretter hvor Norge har begrensede tradisjoner, på den annen side fortsetter norske utøvere å markere seg i idretter hvor vi over tid har vært i verdenstoppen, som for eksempel i de tradisjonelle vinteridrettene, sier Øvrebø.

Han peker på at det er vrient å sette prestasjoner i ulike idretter opp mot hverandre.

– Juryeringen er gjort samvittighetsfullt, og prestasjonene er nøye vurdert etter kriteriene som gjelder. Å skille utøvere fra hverandre, er nærmest en umulig oppgave i noen av klassene, sier Øvrebø.

Deretter er det ny diskusjonsrunde, hvor de nominerte drøftes, før arbeidet avsluttes med hemmelig avstemning. Jurymedlemmene vet altså ikke hvem som er vinnere av de ulike klassene.

Ved siden av kategoriene med nominerte deles det også ut hederspris, utøvernes pris og pris til årets ildsjel.

Her er de nominerte:

Årets kvinnelige utøver:
Årets mannlige utøver:
Årets lag:
Årets gjennombrudd:
Årets kvinnelige parautøver:
Årets mannlige parautøver:
Årets trener:
Årets navn:

Redaksjonen