IK START: Med fansen.

Godkjente avtalen med amerikansk investorgruppe: – Veldig, veldig glad

Redaksjonen

18. juni 2024

OBOS-ligaen

Nyhetsvarsel | Sportsbibelen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Medlemmene i fotballklubben Start stemte tirsdag for en avtale med en amerikansk investorgruppe.

Det ble avgjort med flertall på et ekstraordinært styremøte.

LES OGSÅ: Utenlandsk klubb vil kjøpe Grønbæk i sommer

360 stemmeberettigede stemte for avtalen, mens 85 stemte mot.

Åtte medlemmer stemte blankt.

– Jeg er veldig, veldig glad for det. Vi går i gang med én gang. Det er veldig mye vi har pratet om på forhånd. Det vil komme nyheter vedrørende leieprisen på stadion, kunstgresset, sponsoravtaler og en del andre ting, fortalte styreleder Børre Fredriksen til Fædrelandsvennen etter at medlemmene hadde stemt for avtalen.

4. juni gjorde klubben det kjent at de hadde landet en avtale med investorgruppen.

Dermed var det opp til medlemmene å stemme over den.

– Avtalen løser klubbens utfordringer i forhold til negativ egenkapital og langsiktig finansiell stabilitet. Vi er enige om strategier som sikrer at spillerutvikling i akademiet og samhandling med fotballklubber på Sørlandet prioriteres. Vi gleder oss til å bygge klubben sammen stein på stein, sa Starts styreleder Børre Fredriksen da nyheten ble offentliggjort.

Svært mange var til stede under årsmøtet.

– Dette er ganske vilt, sa klubbens styreleder Børre Fredriksen til Fædrelandsvennen.

Trengte simpelt flertall

I starten av møtet ble det gjennom avstemming besluttet at mediene ikke fikk være til stede.

Da avtalen var et faktum opplyste klubben at det krevdes et to tredels flertall for at samarbeidet skulle bli noe av. I forkant av tirsdagens møte ble det kjent at det kun var nødvendig med simpelt flertall.

Roger Loughney, David Grim og Jean Bley er hovedaksjonærene som nå skal investere i Start gjennom en såkalt dualmodell. Start har inngått en tiårsavtale med aksjeselskapet «Stein på Stein 1905» (SPS), som har signalisert at de skal inn med 40 millioner kroner.

Et nytt sportslig styre i klubben skal bestå av to personer fra SPS og tre fra IK Start. Førstnevnte får overført markeds- og medierettighetene og skal i tillegg dekke alle utgifter i henhold til budsjett. Idrettsklubben skal vedta budsjettet, mens SPS skal behandle og godkjenne det.

Tøff økonomisk situasjon

Daglig leder i Start, Sveinung Hedding-Valvik, påpekte i sitt innlegg tirsdag at klubben er avhengig av sju millioner kroner for å unngå konsekvenser som fratrekk av poeng og degradering.

Hedding-Valvik omtalte det som et «sjansespill» å ikke akseptere avtalen.

Det er ingen hemmelighet at Start har slitt økonomisk. Uten friske penger inn ville det vært stor fare for poengtrekk. Som følge av et underskudd på 8,6 millioner kroner i 2022, gikk klubben inn i 2023 med en egenkapital på 3,3 millioner kroner.

Fjoråret endte så med et nytt estimert underskudd på rundt 10,5 millioner.

LES OGSÅ: Fagermo om ny jobb: – Det er jeg veldig glad for. Det blir moro