KONTROVERSIELL: Megan Rapinoe.

Fotballekspert gikk i strupen på USA-damene. Svaret hennes får heftig kritikk

Ole-Jørgen Wiig

25. august 2023

Fotball

Nyhetsvarsel | Sportsbibelen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fotball-VM for kvinner var en stor suksess for flere nasjoner.

Men for giganten USA var det derimot en katastrofe.

Både på og utenfor banen.

LES OGSÅ: Hevder Benzema kan gjøre sjokkexit

USA har vært den store kjempen i internasjonal kvinnefotball i en årrekke, men årets mesterskap i Australia og New Zealand viste noe annet.

Prestasjonene til USA var ikke til å kjenne igjen fra noen år tilbake, og mange eksperter sier at de amerikanske jentene har blitt tatt igjen. Ikke bare av Europa, men også av Sør-Amerika, Australia og Afrika.

Men det er ikke bare det rent sportslige som provoserer amerikanske eksperter. USA sine kvinner har nemlig blitt kjent for noe helt annet enn å vinne fotballkamper de siste årene.

Populariteten til USA sitt kvinnelandslag virker stadig å gå nedover, både innenlands og utenlands. For mange amerikanere har det blitt lettere å være imot laget, enn å faktisk heie på dem. Det skriver fotballmagasinet Outkick.com.

Årsaken er at mange av landslagsprofilene har blitt mer som politiske aktivister enn fotballspillere de siste årene.

Flere av spillerne fronter en tydelig «woke»-holdning, og midt under VM-feberen gikk Megan Rapinoe og Alex Morgan offentlig ut og støttet transkvinner i å spille for det kvinnelige landslaget.

Etter den skuffende VM-exiten i åttedelsfinalen kom USA sin fotballekspert Alexi Lalas med flengende kritikk av laget.

Lalas kritiserer USA-damene for å være polariserende ved å ha et åpent standpunkt for venstreorienterte politiske holdninger. Kritikken hans har fått støtte blant flere.

Også Nederland-stjernen Lineth Beerensteyn slang med leppa mot USA etter at de røk ut. Hun kalte dem for «store i kjeften», og at de heller burde ha fokusert på det sportslige.

Etter at USA røk ut mot Sverige, som var lagets raskeste VM-exit noensinne, tok Lalas bladet fra munnen og kalte landslaget for en upopulær gjeng som er i ferd med å bli irrelevant.

Det er store ord mot et lag som, bare for noen år siden, var enormt populære på verdensbasis.

LES OGSÅ: Hevder tre Eliteserie-trenere er aktuelle for Rosenborg

– «Fake»

I et ferskt intervju med The Atlantic, har Rapinoe svart på kritikken.

Der forsvarer hun seg selv og laget ved å si at mye av kritikken er «fake».

– Jeg tror bare, på generelt grunnlag, at måten laget vårt ble snakket om i løpet av turneringen, var falskt, svarte Rapinoe.

Outkick.com skriver videre at Rapinoe sitt eplekjekke svar bare er bensin på bålet for kritikerne, og beviser nøyaktig hvorfor kritikken fra Lalas er så treffende.

Også Rapinoe sin tidligere lagkamerat på det amerikanske landslaget, Carli Lloyd, som har blitt kåret til årets spiller i verden, har gjentatte ganger sagt at lagets holdninger og følelsen av at «deres ord er lov», er et alvorlig problem for landslaget.

Rapinoe svarte videre at det er bare er «høyresiden» som ønsker å kritisere laget.

– Ja, det var virkelig skuffende. I tillegg å se hvor raskt disse kommentarene spredde seg. Alle på høyresiden – og alle som tydde til hatefullt språk – det er som om de bare har ventet siden, jeg vet ikke, 2016?, 2019? De har ventet på at dette laget skal snuble. Men når vi er perfekte, blir vi anklaget for å tro at vi er perfekte, svarte hun.

Hun mener heller ikke at USA har blitt tatt igjen av de andre.

– Det er en del av det (å ryke ut tidlig). VM er utrolig konkurransedyktig, og konkurransen bare øker. Vi er fortsatt i miksen. Det er som om folk ser at resten av verden «tar oss igjen», mens USA på en eller annen måte raser bakover, men det er ikke tilfelle i det hele tatt, mener hun.

Rapinoe selv leverte et svakt mesterskap. Hun var en av tre USA-spillere som bommet i straffesparkkonkurransen mot Sverige.

38-åringen har planlagt å legge opp etter 2023. Hun vant VM to ganger med USA og ble kåret til årets spiller i 2019.

LES OGSÅ: Hevder Benzema kan gjøre sjokkexit