Nyhetsvarsel | Sportsbibelen

Marit Bjørgen fryktet det verste da en dopingprøve fra Lahti-VM i 2017 viste et avvik. Det forteller den tidligere langrennsdronningen i en biografi.

Dramaet blir skildret i boka «Vinnerhjerte: Historien om Marit Bjørgen». Den er skrevet av NRK-journalist Ingerid Stenvold og blir sluppet tirsdag.

Trønderen hadde nylig kommet hjem fra Lahti-VM med fire gull da hun i april 2017 fikk en sjokkbeskjed fra landslagslege Petter Olberg. Han fortalte at dopinglaboratoriet i Finland hadde funnet et avvik i prøven hun hadde avgitt etter tremila.

– Det var helt jævlig å få den telefonen, sier Bjørgen til VG.

I boka, som også NTB har fått tilgang til, står det at hun gråt, slet med å puste og ble kvalm.

– Jeg fikk skikkelig klump i magen. Nå hadde man vært gjennom det med Martin (Johnsrud Sundby) og Therese (Johaug), og jeg tenkte at det ikke er mulig, sier Bjørgen.

Urinprøven inneholdt spor av 19-norandrosteron. Det er et prestasjonsfremmende stoff på Wadas forbudsliste.

Olberg ba Bjørgen om å ta det med ro. Han mente avviket kunne ha en sammenheng med at hun hadde brukt preparatet Primolut-N. Det blir benyttet til å forskyve menstruasjonssyklusen. Stenvold skriver i sin ferske bok at dette er vanlig blant kvinnelige idrettsutøvere.

– Men jeg klarte jo ikke å slippe det helt, og vi var enige om at vi skulle ringes dagen etter, dette var jo på ettermiddag/kveld. Tårene trillet og det var vanskelig å sove, det var vanskelig å slappe av også dagen etterpå, sier Bjørgen til NRK.

Etter to uker kunne hun puste lettet ut. Det internasjonale skiforbundet (FIS) hadde da kommet fram til at forklaringene hennes var overens med funnene til laboratoriet.

Liker du sport og morsomme videoer? Følg Sportsbibelen på Instagram!

(©NTB)

[advertisement container-size=»580×400″ adunit=»sportsbibelen/netboard» dimensions=»580×400,580×500″][/advertisement]

Redaksjonen