Billettsvindel og hvordan du beskytter deg selv

Gjesteinnlegg

Nyhetsvarsel | Sportsbibelen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Billettsvindel har dessverre blitt svært utberedt i dag, og det er mange som opplever å ha kjøpt flakse billetter. Dette kan være til forskjellige sportsarrangement eller konserter, og ofte oppdager man det altfor sent. Det er utrolig viktig at man er oppmerksom når man kjøper billetter av andre, eller gjennom uautoriserte sider, slik at man minsker sjansen for å bli svindlet.

Hva er billettsvindel?
Svindel kan komme i mange former og fasonger, og billettsvindel er en utberedt metode av dette. Populære konserter og arrangementer kan bli utsolgt på få minutter, og derfor er det vanskelig å få billetter. Dersom man har virkelig lyst på billetter til arrangementet, så er det mange som kjøper fra privatpersoner i etterkant, og her kan det skje mye rart.

For det første så kan det være du ikke får noen billetter, og at vedkommende ber deg overføre penger før du kan få tilgang til dem. I andre tilfeller får du noe som ligner på billetter, men som i realiteten er falske kopier, som ikke gir deg inngang på arrangementet du kanskje trodde du skulle inn på. Slik kan billettsvindel oppstå veldig enkelt.

Svindel i sportsverdenen

Noen av de falske billettene som blir solgt er spesifikt til sportslige arrangementer. Dette kan være fotballkamper, større idrettsarrangementer og lignende. I tillegg til selve billettene til slike arrangementer, så er det mange som ønsker å bette på kampene, og også her skal man passe seg for svindel. Det er utrolig viktig at man kun befinner seg på trygge bettingssider dersom man ønsker å drive med dette i en sportslig gambling sammenheng, slik at man er trygg når man better.

Hos Svindel.info kan du finne noen av de beste bettignssider i Norge, og de hjelper deg med å lokalisere sider som ikke svindler brukerne sine. På denne måten er du trygg når du better, enten om du ser kampene hjemmefra eller med en billett til selve arrangementet. Å finne en god side å gamble på som er helt trygg, vil definitivt sørge for en mye bedre tid på selve siden, og gjøre at du kan senke skuldrene dine når du ser på kamp.

Nordmenn blir svindlet

Internett har utvilsomt åpnet mange dører, og ført til mye positiv utvikling. Det har blant annet gjort sport mer tilgjengelig, enten om det er for å kjøpe billetter til kamper, eller rett og slett om man vil se de på nett. Internett har dog også bidratt til en hel del svindel, der man blant annet betaler for varer man ikke får, eller at man blir manipulert til å putte pengene sine feil sted.

Bits AS og Finans Norge har samlet tall som peker på nettopp hvor mye penger nordmenn blir svindlet for i året. Tallene i tabellen nedenfor er hentet fra 2018, der vi kan se at nærmere 300 millioner kroner går tapt dette året som resultat av svindel og betalingsmanipulasjon. En av kategoriene her heter «Betaling for varer som ikke leveres», og det er under her vi kan kategorisere billettsvindel. Nesten 12 millioner gikk tapt til slik type svindel i 2018.

Kilde: Finans Norge og Bits AS

Slik kan du unngå billettsvindel

Men hva gjør man så, dersom man virkelig har lyst på noen billetter for å se hvem som vinner årets fotball VM? Og hva om du har billetter til en fotballkamp, men har plutselig ikke muligheten til å dra likevel? Selv om det potensielt kan ligge stor risiko av å ikke kjøpe billetter direkte fra den offisielle selgeren, så kan det la seg gjøre, det er bare noen ting man bør være obs på.

1.     Unngå billetter til høye priser

En ting du bør være ekstra oppmerksom på hvis du har planer om å kjøpe billetter av privatpersoner, er prisen. I Norge er det lovlig å videreselge billetter, selvsagt uten svindel, så lenge du selger de til opprinnelig pris. Loven er satt for å forsikre om at alle har lik mulighet til å dra på kamper og andre arrangementer som krever billetter, og at billetthaier ikke skal kunne kjøpe et stort parti av billetter med en gang de legges ut, for så å profitere på det senere. Slike billetter blir ikke bare solgt ulovlig, de er også ofte falske, og det kan tyde på svindel.

2.     Prioriter sikrere overføring av billetter

Billettselgere er godt klar over det økende problemet som har oppstått når det kommer til svindel ved videresalg, og derfor har smarte løsninger for privat billettsalg blitt satt i spill. Hos større aktører som Ticketmaster og lignende, kan man overføre billetter tryggere via deres nettside. Du får da en original billett, som forsvinner fra den tidligere kjøperen når den overføres via mail. I disse situasjonene er det viktig å sørge for at overføring og betaling skjer i henhold til hverandre, og at man ikke kommer i en situasjon der man betaler for en billett man aldri får.

3.     Kjøp heller billetter fysisk

Det meste av billettsalg foregår online, som gjør det mer praktisk for mange. Det er verdt å vite at digitale billetter enklere kan selges vide med onde intensjoner, og du kan risikere at du ikke får brukt billetten. Dersom billetten kommer i formatet PDF med en strek- eller QR-kode, så er det enkelt for selger å ta et skjermbilde, og selge dokumentet gjentatte ganger. Dersom det i det hele tatt er en originalbillett der, så kan den kun brukes en gang. Det betyr at det er førstemann til inngangsdøren, og resten blir nektet adgang. Det kan derfor være tryggere å kjøpe fysiske billetter.

4.     Kjøp fra folk du stoler på

Det tryggeste når det kommer til kjøp av billetter fra privatpersoner, er å kjøpe fra noen du stoler på. Det er lite sannsynlighet at venner, eller venners venner, kommer til å svindle deg ved kjøp av billetter. Dersom du kjøper fra folk du ikke kjenner over nett, så kan det lønne seg å ta en titt på profilene deres på sosiale medier, for å sjekke om det er noe mistenkelig som foregår. Svindlere bruker som oftest falskt navn på for eksempel Facebook, og har få bilder, informasjon, statuser og lignende.