LANDSLAGSSJEF: Ståle Solbakken.

Hevder Solbakken ikke gjorde samme tabbe som Rekdal

Ole-Jørgen Wiig

22. juni 2023

Eliteserien

Nyhetsvarsel | Sportsbibelen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge avsluttet landslagsperioden med en etterlengtet tre-poenger mot Kypros på Ullevaal Stadion.

Norges beste menn tapte den ekstremt viktige kampen mot Skottland noen dager i forkant, og dermed forsvant håpet om å kvalifisere seg til EM i Tyskland via kvaliken.

LES OGSÅ: Er desperate etter å hente Klopp: – Redd oss Jürgen!

Nå er Nations League det eneste håpet for Norge, og Solbakken måtte tåle flengende kritikk fra flere hold etter nederlaget mot Skottland.

Noen vil skylde på ren og skjær uflaks at Leo Skiri Østigård sier han fikk akutt krampe i begge leggene på feilen som sørget for 1-1, mens andre mente byttene i forkant av utligningen var helt feil.

Men uansett hva folk måtte mene, sto landslagssjef Solbakken støtt i kritikken etter kamp og i dagene etterpå. Han forsøkte aldri å komme med noen unnskyldninger.

Det mener kommentator i Adresseavisen, Birger Løfaldli, skiller Solbakken fra hvordan Kjetil Rekdal gjorde det i Rosenborg.

Løfaldli mener Solbakken håndterte kollapsen mot Skottland på en god måte.

– Han kunne ha rettet en pekefinger mot kritikerne som begynte å melde seg. Solbakken kunne for eksempel ha sagt at argumentasjonen var lettvint, at forventningene var skrudd altfor høyt eller at laget er under utvikling. Bærebjelken på det norske landslaget er jo bare 22 år. Men Solbakken lot være, skriver Løfaldli i Adresseavisen.

Selv om Solbakken ærlig innrømmet at det var tungt å håndtere all kritikken, mente landslagssjefen likevel at det var en del av pakken når forventingene er skrudd opp fra innsiden.

Landslagssjefen ønsker høye krav og engasjement rundt landslaget velkomment.

– Vi har selv skrudd opp forventningene. Vi har selv sagt at vi skal til EM. Vi har selv sagt at det er for dårlig hvis vi ikke klarer det. Vi har selv lagt lista. Så må vi og selvfølgelig leve etter det, uttalte Solbakken etter tapet for Skottland.

LES OGSÅ: RBKs nye trener: – Noe av det første jeg gjorde var å ringe ham

– Aksepterer kravene

Løfaldi sammenligner Norge-nedturen med hvordan Rosenborg-situasjonen har vært i en lang tid. Han mener Rekdal burde gjort mer som Solbakken har vist de siste dagene.

RBK har slitt voldsomt sportslig og fått masse kritikk denne sesongen.

Rekdal sitt svar har ofte vært at man må skru ned de høye forventingene som han mener har vært urealistiske, og begrunnet det med en ung spillertropp med lite erfaring.

– Men der Solbakken sto offensivt frem, applauderte engasjementet og forventningene fra det norske folk, og også viste forståelse for kritikken som har kommet, valgte Rekdal en helt annen tilnærming, sier Løfaldli, og henviser til Rekdal defensive holdning til Rosenborgs ambisjonsnivå.

Det mener Løfaldli var en strategisk tabbe av Rekdal. Han tror RBK-spillerne ville taklet motgangen bedre hvis Rekdal hadde vært mer offensiv og ikke skrudd ned forventingene gjentatte ganger.

– Taktikken var antagelig godt ment fra starten, for å ta av press fra spillerne og å kjøpe seg tid. Etter hvert så den ut til å virke destruktivt, både mot spillerne og omgivelsene, skriver han.

Rekdal fikk sparken som Rosenborg-trener fredag forrige uke.

Svein Maalen har tatt over hovedtreneransvaret på en avtale ut sesongen.

Du kan lese hele kommentaren her. (Bak betalingsmur)

LES OGSÅ: City-stjerne forlater Haaland & Co. Klar for ny klubb